Ljuvlig Sarah Bernhardt kaka!

I helgen ville jag baka något äckligt onyttigt. Jag älskar ju både choklad och mandel, så en Sarah Bernhardt kaka i långpanna fick det tillslut bli! Och den gjorde minst sagt succé (mina nybakade kardemummabullar blev något avvisade i sammanhanget haha).

Även om detta recept tar lite tid så är det ändå relativt enkelt. Förutom ingredienserna så behövs: en form, ca 25 x 30 cm, en elvisp, rivjärn, kastrull och en stor bunke. Obs! Om du använder en mindre form, tänk på att kakan kan behöva gräddas längre tills den är gyllene.

Det är tre lager som ska utföras och allt som allt (inklusive väntan i frysen) så skulle jag säga att det tar ungefär en och en halv timme att baka. Helt klart värt varenda minut enligt mig för resultatet är så sanslöst gott. Se till att planera in många fikastunder då receptet ger ungefär 25 bitar. Vill du går det såklart bra att använda dig utav en lite mindre form och halvera receptet (jag lovar, de är farligt att ha dem liggandes i kylen, framförallt när man jobbar hemma).

sarah bernhardt kaka

Ingredienser:

Mandelbotten
500 g mandelmassa
2 äggvitor
1 dl socker

Smörkräm
300 g rumsvarmt smör
3,5 dl florsocker
5 msk kakao
1 dl vispgrädde
250 g mjölkchoklad

Chokladöverdrag
100 g mörk choklad
1 msk kokosolja

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
2. Riv mandelmassan och lägg i en bunke med äggvitorna och socker. Kör med en elvisp tills du har en fast massa.
3. Klä formen i bakplåtspapper och bred ut massan i formen. Grädda i ca 12-18 minuter: den ska bli gyllene på toppen!

4. Medan botten svalnar är det dags för smörkrämen. Börja med att smält mjölkchokladen över vattenbad och ställ åt sidan:
5. Vispa sedan ihop smör med kakao och florsocker (med elvispen) till en luftig kräm.
6. Häll ner mjölkchokladen i smörkrämen och tillsätt sedan vispgrädden lite i taget tills du har en len kräm.
7. Bred ut smörkrämen på mandelbottnen och ställ in i kylen.

8. Smält nu den mörka chokladen tillsammans med kokosolja över vattenbad. Blanda väl.
9. Häll chokladen på toppen av kakan och ställ in frysen i minst en halvtimme. Den ska ha stelnat helt när du sedan skär upp i bitar.
10. Skär upp i valfri storlek (obs, de är brutalt mättande) och servera medan de är kalla. Förvara i kylen om du inte ska servera direkt.

Ps! Missa inte receptet på min mandelmarängtårta, också ett klockrent alternativt till fika för ett större sällskap!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *