Recept på tårta med mandelmaräng

Hej godingar!

Det är vår sista kväll i Tranås för denna semestern och vardagsångesten är ett faktum. Framförallt för att Stella har fått springa utomhus 24/7 i tre veckor, ständigt varit omgiven av människor och levt sitt bästa liv. Nu ska vi liksom tillbaka till lägenheten och Adam börjar jobba, innan det är dags för förskola om prick en månad. VAD ska vi göra tills dess? Oklart.

Hur som helst så vill jag dela ett recept på en tårta med botten av mandelmaräng. Alltså mandelmaräng, ni hör ju hur gott det låter!? Mmm. Detta är en superenkel och snabb typ av maräng som blir nötig i smaken. Jag har kombinerat med två lager av världens enklaste chokladkräm (hasselnötskräm + grädde) men det går alldeles utmärkt att byta mot bland annat lemoncurd, hallonsylt eller något annat lite fruktigare om man skulle vilja det.

Det går också bra att dubbla detta recept, som är för 6 bitar. Satsa då på tre stora bottnar istället.

mandelmaräng

Tårta med mandelmaräng

Portioner: 6 bitar
Tid: 20 minuter förberedelse + 15 minuter i ugnen

Ingredienser:
3 äggvitor
1,75 dl mandelmjöl
1,5 dl florsocker + 1 dl florsocker
1 msk socker

3 dl vispgrädde
3 msk hasselnötskräm
Färska valfria bär
Eventuellt mandelspån att toppa med

Gör såhär:

1. Börja med mandelmarängen: Sätt ugnen på 170 grader varumluft och vispa äggvitorna till ett hårt skum i en bunke med elvisp (tar ett par minuter).
2. Tillsätt socker och sedan florsocker (1 dl) lite i taget. Skummet ska toppa sig när du tar bort elvispen.
3. Blanda mandelmjöl och florsocker (1,5 dl) i en bunke. Vänd försiktigt ner i skummet och blanda om.
4. Lägg ut bakplåtspapper på två plåtar och klicka ut smet till tre lika stora bottnar. Använd en slickepott för att jämna till dem.
5. Ställ in bottnarna i mitten av ugnen i 15 minuter. Låt dem sedan svalna på plåten.
6. Vispa grädden och blanda 1/3 med hasselnötskrämen. Skär upp bären om du vill.
7. Gör två lager med chokladgrädde och bred sen ut resten av grädden på toppen av tårtan och toppa med bär.
8. Förvara gärna svalt en stund innan servering. Mums!

Ett annat drömmigt recept med mandel är dessa mandelsmörbrownies!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *