Asiatisk sallad med krispig tofu

Hej på er!

Hoppas ni har njutit av helgen? Det känns konstigt att varje dag är lite som helg för mig nu, även om det såklart finns en del begränsningar med att ha en nyfödd bebis. Men på något sätt så går dagarna och jag inser att Stella blir två veckor redan på tisdag! Jag minns knappt vad vi gjort alla dagar? En hel del ammande såklart, men därimellan liksom?

En sak jag gjort är iallafall att hänga mycket i köket. Dels bakat till alla som velat komma förbi och träffa vårt nyförvärv, men också lagat en hel del mat! Bland annat gjorde jag det här receptet häromdagen – en sallad med tofu som jag vet att ni kommer älska (även du som inte gillar tofu, lovar!). Det här är en vegetarisk sallad med lite asiatisk touch som dessutom blir helt vegansk om du hittar ett alternativ till sås. Kanske bara byta mot vegansk mayo?

Jag testade att koka upp det svarta riset med 50/50 kokosmjölk och vatten, och det blev helt galet gott och krämigt! Det måste ni prova oavsett vilket recept ni gör det till. Använd då bara den tjocka delen av kokosmjölken. Svart ris har varierande tillagning beroende på sort, men vanligtvis tar det 30-45 minuter att tillaga och mängden vätska varierar också beroende på sort, så läs på förpackningen hur det som du valt ska tillagas.

Att smaksätta tofu med soja och sedan panera lätt i maizenamjöl är en riktig hit. Tofun får mycket mer smak och blir sådär härligt knaprig – dessutom känns det som att den är typ omöjlig att bränna vid? Jag råkade glömma av tofun lite på spisen när jag försökte varva matlagning med bebis, men på något sätt så blev den ändå helt perfekt.

tofu sallad

Sallad med tofu – ingredienser för 2 portioner

Salladsbas

1 avokado
2 dl groddar
2 portioner svart ris (ca 1-2 dl)
Ca 1-2 dl kokosmjölk (ex. santa maria)*
1 påse babyspenat (70 g)
Strimlad rödkål och/eller vitkål (en liten näve per portion)

*kan uteslutas MEN blir galet gott

Picklad morot (valfritt!)

2 morötter
0,5 dl ättika
1,5 dl vatten
0,5 dl sötning (socker, kokossocker, björksocker el. dylikt)
3 msk ingefära

Krispig tofu

1/2 pkt tofu
1/2-1 dl maizenamjöl
1/2 dl japansk soja/tamari

Chipotlemayo

1 dl majonäs
2 tsk chipotle

Topping

Hackade jordnötter
Hackad koriander

Gör såhär:

Börja med att pickla morötterna. Strimla dem och koka sedan upp vatten, sötning och ättika i en kastrull. Hacka ingefäran i bitar och lägg i kastullen. Häll blandningen över morötterna i en skål, och ställ in i kylen i en timme.

Tillaga det svarta riset med hälften vatten och hälften kokosmjölk. Det tar 30-45 min beroende på sort, läs på förpackningen vad som gäller.

Skär tofun i kuber och lägg i en djup skål, häll sojan/tamarin över och låt marinera i minst 5 minuter. Ta sedan upp dem på en skärbräda och strö över maizenamjöl tills alla bitar är täckta. Ställ åt sidan.

Strimla kålen och hacka spenaten, lägg upp på tallrikar. Lägg även upp groddar och skivad avokado. Blanda sedan ihop ingredienserna till såsen – smaka eventuellt av med mer chipotle och/eller salt.

Hetta upp en stekpanna med kokosolja och stek tofun på medelhög värme i ca 10 minuter.

Servera salladen med det svarta riset, tofu, picklad morot och chipotlemayo. Toppa med hackade jordnötter och koriander!

*

Jag hoppas verkligen att ni älskar denna sallad med tofu lika mycket som jag! Är ni sugna på en annan sallad som jag gärna lagar mer än en gång per vecka tycker jag att ni ska testa den här med sötpotatis och kyckling (klick!).

  1. Men gud så gott det ser ut! Jag brukar alltid koka riset i kokosmjölk när jag går asiatiska bowls, det är verkligen ett vinnande koncept!

    Undrar hur du strimlar dina morötter så fint?

    Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *