Recept på sötpotatissallad

Hej godingar! Låt mig presentera ett galet gott och nyttigt recept på sötpotatissallad. Den tar ungefär 40 minuter att laga och passar utmärkt både till helg-och vardagsmat. Kombinationen av sötpotatis, fetaost, rödlök och kryddig kyckling är utan tvekan en fröjd för smaklökarna!

Är du vegetarian kan du enkelt byta bort kycklingen mot mer fetaost och eventuellt också mer sojabönor. Använd ändå chicken steak kryddan som topping för att få fram lite extra kryddighet i sötpotatissalladen.

Näringsmässigt har du en tallrik med en balanserad mängd protein, fett, kolhydrater och fibrer. Men denna sötpotatissallad täcker också dagsbehovet av Vitaminerna  A och C! Salladen är också rik på flera B-vitaminer: B3, B6 och B12. Du får i dig mycket kalcium och kalium – adderar du dessutom pumpafrön får du i dig massor av mineraler som magnesium, järn och fosfor.

Därför är det bra: 

Fibrer – Behövs för att tarmarna ska fungera. Fiberrik mat ger mer mättnadskänsla och hjälper till att hålla blodsockret på en jämn nivå.

Vitamin A – Viktig vitamin för att huden, slemhinnor och synen ska fungera optimalt.

Vitamin B3 – Behövs för kroppens kolhydrat, fett och proteinomsättning. Stimulerar matsmältningen.

Vitamin B6 – Viktig för kropppens omsättning av protein och nervernas funktion.

Vitamin B12 – Hjälper cellernas ämnesomsättning, nervsystemet samt hjälper kroppen att bilda nya blodkroppar

Vitamin C – En antioxidant som behövs för att brosk och benvävnad ska fungera. Vitamin C hjälper kroppen att ta upp järn och A-vitamin.

Kalium – Viktig mineral för blodtrycket, samt nerver och musklers funktion. Stimulerar utsöndring av slaggprodukter ur kroppen.

Kalcium – Viktig för kroppens nervfunktioner samt för tänder och skelett.

Magnesium – Underlättar kroppens produktion av protein och är bra för nerver och muskler, då det verkar muskelavslappnande.

Järn – Transporterar syre i blodet samt till musklerna.

Källa: Livsmedelsverket.

sötpotatissallad

Varm sötpotatissallad, 4 portioner

Ingredienser:

1 stor sötpotatis (eller 2 mindre)
1 stor röd paprika
1 rödlök
1 pkt fetaost
0,5 påse bladpenat (ca. 100 g)
1 dl sojabönor
Olivolja
Flingsalt
Pumpafrön

Kyckling:

2 kycklingfiéer
0,5 dl soja/tamari
2 msk honung
1 msk santa maria chicken steak krydda

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader. Börja med att göra en snabb marinad till kycklingen. Skär upp kycklingen i strimlor och lägg i en bunke. Häll över soja, honung och krydda och rör runt. Låt stå.

Skala och skär sötpotatisen i kuber, ca 2×2 cm, samt skär paprikan i något större bitar. Häll ut på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olivolja och salt. Blanda runt. Ställ in i ugnen i 30 minuter.

Tina eventuellt sojabönorna och hacka rödlöken fint. Ställ åt sidan.

När det är ca 10 minuter kvar i ugnen kan du börja steka kycklingen, tills den är genomstekt.

Ta ut plåten ur ugnen och häll direkt över spenaten. Blanda runt och häll upp på tallrikar. Strö över smulad fetaost, rödlök, sojabönor och servera med kycklingen. Ringla över lite olivolja och extra salt vid behov. Det blir också gott att toppa med pumpafrön!

*

Spana också in den här salladen med rödbetshummus och denna potatissallad med lax.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *