Sommarpizza med mozzarella och sparris

Hej godingar! Hur mår ni?

Jag måste bara dela ett recept på en smarrig sommarpizza jag gjorde häromdagen. Är ju ingen pizzatjej i vanliga fall, men när jag får baka själv och smaksätta med annat än bara tomatsås och ost, då blir jag ta mig tusan en pizzatjej.

Det här är en sommarpizza med fräscha grönsaker, prosciutto och en hint av citron och chili. Jag bakar den med glutenfri pizzabotten, men orkar man inte det så går det ju alldeles utmärkt att köpa färdig deg. Då går det verkligen på ett kick! Räkna annars med ungefär en timme för detta recept.

Använd gärna en pizzasten om du har hemma – det blir otroligt gott att grädda pizzan på! Botten blir sådär härligt frasig då. Finns HÄR!

sommarpizza
Mums!!

Glutenfri sommarpizza

Ingredienser till två pizzor

Botten:

25 g jäst
2,5 dl vatten
0,5 tsk salt
1 msk olivolja
1 msk honung
5,5 dl glutenfri mjölmix + extra till utbakning

Topping:

1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
0,5 dl riven parmesan
1 msk citronzest
En nypa chiliflakes

1 pkt sparris
1 pkt sockerärtor
5 dl riven ost (tex. västerbottenost)
2 pkt mini mozzarella (ca 300 g)
140 g prosciutto

+ extra olivolja, chiliflakes och salt & peppar att strö över efter gräddning

Gör såhär

Börja med pizzabottnarna.

Sätt ugnen på 250 C. Smula jästen i en bunke och häll på ljummet vatten, blanda om tills jästen lösts upp. Rör ner resten av ingredienserna och blanda till en kladdig deg. Sätt sen plast över bunken och låt den jäsa i 30 minuter.

Mjöla bordet rejält och lägg upp degen, dela den i två delar. Kavla ut varje deg till en tunn botten och se till att ha mycket med mjöl både under och ovanpå, så degen inte fastnar. Den är kladdig! Lägg ut bottnarna på varsitt bakplåtspapper.

Förbered sedan toppingen. Hacka sparris och sockerärtor i mindre bitar. Rör sedan ihop olivolja, parmesan, citronzest, chiliflakes och pressade vitlöksklyftor i en skål och bre ut över bottnarna. Strö över riven ost och lägg sen på grönsakerna. Sätt in en pizza i taget i ugnen och grädda i 10 minuter. Ta ut och lägg på mini mozzarella och grädda i ytterligare 2 minuter.

Ta ut pizzan och lägg på prosciutto och ringla eventuellt över lite extra olivolja ihop med salt, peppar och chiliflakes.

Skär upp i bitar och NJUT!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *