Glutenfria kanelbullar fyllda med mandelmassa

Innehåller annonslänkar.

Jag ska inte skylla på att jag inte haft tid för bloggen, let’s be real – jag har varit ledig i en vecka nu. Men dagarna flyter liksom bara på och rätt var det är har det hunnit gå en vecka? Jag har nog aldrig känt mig så oproduktiv som nu, men försöker ändå ta vara på tiden och chilla till fullo.

Idag är det exakt två veckor kvar till BF och det betyder att 95 % av graviditeten är avklarad. Det känns bara helt overkligt. Det innebär också att allt jag gör tar i princip dubbelt så lång tid – igår skulle jag till exempel tvätta och föna håret. Behövde en timmes rehab i soffan efter för att jag blev helt slut (okej, två timmar). Sedan ville jag ge mig ut på en promenad i det magiska vädret och på något sätt gick jag 5 km! Inget att skryta med i vanliga fall men som höggravid med supersvullna ben är det ta mig tusan en bragd. Väl hemma avled jag i sängen i en timme. Ja ni hör ju, varenda liten aktivitet kräver nästan dubbel återhämtning.

Hur som helst tänkte jag inte berätta om graviditeten, jag ville dela ett recept på glutenfria kanelbullar! För efter gårdagens fight mot gravidtröttheten så var jag ju bara tvungen att ge mig på att baka bullar också, haha. Jag har aldrig fått till glutenfria kanelbullar förut så jag blev riktigt stolt över dessa – de blev såå goda! Dessutom höll de ihop riktigt bra och jag fick till och med till formen på dem.

Tips! Använd en bakduk i silikon när du kavlar ut degen. Glutenfri deg blir mycket kladdigare än ”vanlig” bulldeg med vete. Så det underlättar verkligen processen eftersom degen inte fastnar! Finns bra från Cervera HÄR. Den kan man även ha i ugnen som ett miljövänligt alternativ till bakplåtspapper!

Glutenfria kanelbullar

1 pkt jäst för söta degar
5 dl havremjölk
2 msk psylliumhusk
13-15 dl glutenfri mjölmix (jag använde finax röda)
1 dl vit sirap
0,5 dl socker
150 g rumsvarmt smör
1 msk kardemumma
0,5 tsk salt
1 ägg

Fyllning 

200 g mandelmassa
200 g rumsvarmt smör
0,5 dl kanel
1 msk vaniljsocker

+ 1 ägg och pärlsocker!

Gör såhär

1. Värm mjölken till 37 grader och smula ner jästen i en bunke. Häll på mjölken och rör om tills den löses upp.
2. Vispa ned psylliumhusk tills den löses upp och låt detta svälla i 10 minuter.
3. Knäck ner ägget med sirap och socker och vispa om.
4. Blanda ner smöret och resten av ingredienserna. Ta lite mjöl i taget.
5. Arbeta ihop alla ingredienser med degkrokar i ca 5 minuter. Degen kommer vara ganska kladdig!
6. Låt sedan degen jäsa i 45 minuter med bakduk ovanpå. Rör ihop ingredienser till fyllningen under tiden.
7. Lägg upp degen på ett mjölat bord och dela den i två delar, arbeta eventuellt in lite mer mjöl om den är väldigt kladdig.
8. Kavla ut den ena degen till en rektangulär platta och bre på fyllningen.
9. Vik över den avlånga delen så degen är dubbel. Skär sedan långsmala strimlor på ca 2 cm.
10. Ta varje långsmal bit av bulldeg och tvinna den.
11. Rulla sedan ihop den och placera antingen på ett bakplåtspapper eller i en bullform. Obs! Försök få in änden lite under bullen, så den håller sig där.
12. Fortsätt göra alla bullar och låt de sedan jäsa igen i 45 minuter med bakduk ovanpå.
13. Gör samma sak med den andra biten av bulldegen.
14. Sätt ugnen på 250 grader.
15. Knäck ägget och vispa upp det. Pensla bullarna och häll på rejält med pärlsocker.
16. Grädda bullarna i ugnen i 8-10 minuter.

Kolla in receptet på världens godaste glutenfria bröd här (klick)! Eller dessa glutenfria kladdiga brownies (klick).

 

  1. Jaaa tack för receptet! När jag väntade mitt första barn bakade jag massa bullar
    Sen dess har jag blivit känslig mot gluten så inte bakat bullar på flera år. Ska absolut testa ditt recept när jag nu går i väntans tider igen😂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *