Veganskt, grovt och glutenfritt bröd

Det här blogginlägget innehåller annonslänkar

Något jag varit väldigt sugen på det senaste är mackor. Men inte vilka mackor som helst, gärna ett grovt och glutenfritt bröd. Hur gott är det inte med en skiva bröd med ost och kalkon? Eller ett kokt ägg? Mums! Nu är detta recept i för sig veganskt, så för dig som är vegan är ju inte detta ett alternativ – men avokado på är ju också hur gott som helst! Och istället för ost kan man strö över näringsjäst, himla bra alternativ tycker jag.

Ett gott, grovt och glutenfritt bröd är något jag alltid vill ha i skafferiet. Det är perfekt att ta med till jobbet som mellanmål, ha som snabb-frukost eller för att ta en skiva på kvällen när hungern smyger sig på.

 

grovt glutenfritt bröd

Ingredienser:

2 dl bovetemjöl
2 dl kikärtsmjöl
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
25 g jäst
2,5 dl kokande vatten
1 msk psylliumfrön
2 tsk bikarbonat
1 dl kokossirap
1,5 dl soyghurt
2 dl hasselnötter

Gör såhär:

Blanda linfrön, sesamfrön och psyllium i en bunke. Koka upp vattnet och häll ner i bunken, rör om ordentligt. Låt detta svälla i 10 minuter. Häll sen ned yoghurt och smula ner jästen. Använd en elvisp för att mixa allt samman, så att jästen löses upp.

Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en annan bunke och blanda ner i smeten tillsammans med kokossirap och hasselnötter.

Smörj en brödform med kokosolja. Häll ned smeten och smula på lite extra mjöl på toppen. Låt jäsa i formen i en timme, med en handduk ovanpå.

Sätt ugnen på 200 grader och grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Låt det stå en stund (gärna 30 minuter!) innan du skär upp det.

Här finns alla mina recept (klick!)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *