Hälsosam chokladgranola

Är det någonting jag verkligen aldrig kommer tröttna på, så är det choklad. Jag älskar choklad i alla dess former och hittar allra helst nyttiga alternativ som ändå bidrar med att stilla suget. Denna chokladgranola är helt klart ett sådant alternativ! Med en mix av nötter, frön, lönnsirap och kakao så ger den en massa nyttiga vitaminer och mineraler – den är söt samtidigt som den är väldigt mättande, och kakaon i sig bidrar också med ett gäng bra hälsofördelar!

Att äta ren kakao (alltså inte kakao i form av marabou, haha) ger kroppen ett högt intag av magnesium och kalium, faktum är att 100 g kakao innehåller runt 150 % av det rekommenderade dagliga intaget. Nu får man inte i sig i närheten av 100 g från en portion av denna granola, men även nötter och frön är rika på dessa mineraler! Magnesium har en avslappnande effekt på muskler och reglerar blodtrycket. Det minskar också inflammationer i kroppen och motarbetar kronisk trötthet. Kalium finns naturligt i kroppen och stimulerar utsöndringen av slaggprodukter ur kroppen.

Så ät chokladgranola med gott samvete! Jag kombinerar gärna med yoghurt och jordgubbar. Och kaffe. Mums.

chokladgranola
Här har jag blandat i chiasylt i yoghurten – recept hittar du HÄR.

Recept Chokladgranola

Ingredienser:

1,5 dl hasselnötter
1,5 dl mandlar
1 dl pumpafrön
1 dl kokosflingor
0,5 dl sesamfrön
0,5 dl linfrön
0,5 dl raw kakao
1 krm himalayasalt
0,5 dl cashewsmör
0,5 dl lönnsirap

Gör såhär:

Sätt ugnen på 100 grader. Blanda nötterna med resten av de torra ingredienserna. Rör sedan ner cashewsmör och lönnsirap – blanda ordentligt tills allt är jämnt fördelat.

Häll ut chokladgranolan (som nu är väldigt kladdig, det är bara ett plus!) på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen i 2 timmar. Rör om då och då under tiden.

Obs! Jag gräddar granolan på 100 grader för att behålla så mycket näringsämnen som möjligt. Ha tålamod! Vips, så har du världens godaste chokladgranola som också gör gott för kroppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *