Gör en egen granola med nötter

Att göra egen granola är busenkelt – och ofta mycket godare än att köpa färdig! Jag gör min egen granola någon gång per månad, så vet jag att den räcker ett bra tag. Att experimentera med granola kommer jag nog aldrig att tröttna på! Det är så kul att testa sig fram med olika varianter och smaker, framförallt när det är så himla lätt att göra.

Det här är min egen granola på nötter, frön och ren lönnsirap. En smakkombination som heter duga, och som ger massor av energi! Äter jag den inte till frukost tycker jag det är toppen som ett mellanmål under dagen och helt perfekt att ta med till jobbet i en liten glasburk.

Lönnsirap kommer från trädet lönn. Man borrar håll i trädet och tar saven, som kokas till en sirapskonsistens. Det är alltså en enkel och ren process som behåller alla näringsämnen – om du väljer just en ren lönnsirap.

egen granola

 

Amandas Granola

1 dl mandlar
1 dl paranötter
1 dl cashewnötter
1 dl kokosflingor
0,5 dl linfrön
0,5 dl hampafrön
0,5 dl sesamfrön
0,5 dl mandelsmör
0,5 dl ren lönnsirap
Flingsalt

Gör såhär

Sätt ugnen på 150 grader.

Börja med att dela nötterna i mindre bitar. Jag delar mandlar och cashewnötter i två, och paranötter i tre eller fyra delar, för att jag föredrar när det blir lite knaprigare. Blanda ihop med resterande torra ingredienser i en bunke. Strössla i flingsalt och blanda sedan ner mandelsmör och lönnsirap. Konsistensen ska vara ganska kladdig.

Häll ut på en plåt med bakplåtspapper och kläm till smeten lite med händerna, så den hopar sig. Kör sedan in granolan i ugnen i ungefär 30-40 minuter. Kom ihåg att röra runt med jämna mellanrum!

Förvara din egen granola i en glasburk, förslagsvis denna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *