Tre höstiga recept på gröt

Nu är det höst på riktigt! Då blir jag alltid hooked på gröt efter en sommar av smoothiebowls. Så jag tänkte dela tre recept på gröt som jag verkligen gillar just nu. Tre kombinationer som alla är riktigt vassa och gör frukosten till det där lilla extra som du ser fram emot när du går och lägger dig på kvällen.

Jag älskar gröt för det går ju att variera i all oändlighet! Men något jag alltid strör på gröten oavsett kombination, är hampafrön. Mest för att det inte ger någon direkt smak men ändå innehåller massa nyttigheter som jag gärna vill få i mig direkt när dagen gryr. Faktum är att jag använder hampafrön flera gånger per dag när jag tänker efter.. både i smoothies och på maträtter.

Hampa är rikt på fibrer, E-vitamin och mineralerna Mangan och Magnesium. Mangan är viktigt för kroppens energiproduktion och omsättning av fett. Det hjälper kroppen ta upp mineralen magnesium, och är även bra för vår ämnesomsättning. Magnesium är en livsviktig mineral för kroppens nerver och muskler –det hjälper dem nämligen att slappna av.

recept gröt
Lingon, hallon och jordnötssmör får 10 poäng på gröten!

 

Recept på gröt overnight med bär

Ingredienser:
1 dl havregryn
1 msk chiafrön
2 dl vegomjölk (jag använde kokos)
0,5 banan
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma

Topping:
1 msk jordnötssmör
1 msk hampafrön
Lingon och hallon

Gör såhär:
Mosa bananen i en skål och rör ihop med resten av ingredienserna. Låt stå i kylen över natten. Ta fram och toppa med jordnötssmör, frön och bär!

recept gröt
Äpple och kanel är en solklar kombination

Recept på gröt med mixade havregryn och äpple

Ingredienser:
1,5 dl havregryn
0,5 banan
1 dl vatten
2,5 dl vegomjölk
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma

Topping:
0,5 äpple
1 msk kanel
1 msk kokosolja
1 tsk kokossocker

1 msk mandelsmör
1 msk hampafrön
Extra vegomjölk (gärna skummad)

Gör såhär:
Mosa bananen i en kastrull. Kör havregrynen i en matberedare (eller köp havremjöl om du vill skippa det steget!) och häll ner i kastrullen tillsammans med resten av ingredienserna. Sätt plattan på medelvärme och rör om ordentligt. Låt puttra i ca 10 minuter medan du rör om då och då.

Gör toppingen under tiden: skär äpplena i mindre klyftor och lägg i en stekpanna tillsammans med kokosolja. Strö över kanel och kokossocker och stek gyllene på låg/medelvärme.

Häll upp gröten i en skål och toppa med äpplena, mandelsmör, hampafrön och skummad vegomjölk (jag använde alpro’s mandel)

recept gröt
Banan stekt i kokosolja och lönnsirap… mums

Recept på gröt med stekt banan

Ingredienser:
1 dl havregryn
1 msk chiafrön
1 msk kardemumma
En nypa vaniljpulver (valfritt)
1 dl vatten
1,5 dl vegomjölk

Topping:
1 banan
1 msk kokosolja
1 msk lönnsirap

1 msk hampafrön
1 msk nötsmör (mandel eller cashew blir båda supergott)
några hasselnötter
Extra mjölk

Gör såhär:
Börja med att tillaga gröten. Rör ihop alla ingredienser i en kastrull. Sätt plattan på medelvärme och rör om ordentligt. Låt puttra i ca 10 minuter medan du rör om då och då.

Skiva bananen på längden och en gång mitt itu. Lägg i en stekpanna med kokosolja och lönnsirap och stek tills den blir gyllene på medelvärme.

Häll upp gröten i en skål och toppa med den stekta bananen, frön, nötter och mjölk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *