Supergott glutenfritt fröknäcke

Ibland finns det väl knappast något godare än en skiva fröknäcke med ost, eller avokado? Det har blivit mycket knäckebröd här hemma sedan Stella kom (både till lunch och middag vissa dagar). Därför bestämde jag mig för att baka en sats glutenfritt fröknäcke! Eller okej, jag har tänkt baka det i flera dagar nu men på något sätt inte riktigt hunnit. Men idag hände det! Och oj så gott det blev.

Ni vet ju vid det här laget att jag tänker en hel del på vilken näring jag får i mig via kosten. Visst kan jag smälla en påse godis precis som många andra – men jag tror på en balans. Balans mellan väldigt näringsrik kost och sådant som man vill unna sig. Hur som helst så är det här knäckebrödet en bra näringskälla till en massa nyttiga fetter, vitaminer och mineraler. Och för att behålla alla dessa så gräddar jag fröknäcket på strax under 100 grader. Det kräver lite mer tålamod, men blir otroligt gott.

Ät en skiva av det här fröknäcket så får du i dig ett gäng viktiga mineraler: magnesium, järn, kalcium (nej, det finns inte enbart i mjölk!) och zink. Och en massa vitaminer, framförallt E-vitamin och B1, B3 och B6. Både kropp och smaklökar kommer bli nöjda!

glutenfritt fröknäcke

Recept på glutenfritt fröknäcke

Ingredienser

1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
0,5 dl linfrön
1 dl bovetemjöl
1 dl kikärtsmjöl
2,5 dl vatten
0,5 dl olivolja
0,5 krm salt + flingsalt att toppa med

Gör såhär

Sätt ugnen på 100 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör om. Koka sedan upp vattnet och häll i den torra blandningen tillsammans med olivolja. Blanda om ordentligt och häll ut smeten på en plåt iklädd bakplåtspapper. Ta fram ytterligare ett bakplåtspapper och placera ovanpå – tryck sedan till med händerna tills du har ett jämnt, slätt knäcke. Ta bort det övre bakplåtspappret och strö på flingsalt. Grädde sedan i ugnen i en timme. Ta ut plåten och skär knäcket i valfri storlek (jag skär fyra gånger lodrätt och tre gånger vågrätt). Grädda i ytterligare en timme. Klart!

  1. Hej!
    Väntar mitt första barn nu i juni och det har varit så kul att följa dig under samma period som man själv går igenom. Kan du tips om vilken bärsjal/bärsele ni använder er av till Stella?

    Kram!

    1. Hej! Men åh så kul och stort grattis 😀😍 bärselen har vi från babybjörn, modellen heter mini. Bärsjal har jag fått låna av en vän men vet inte vart den kommer från tyvärr ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *