Livet med en 11 månaders bebis

I söndags var det dags att välkomna Stellas 11-månaders dag, det ger oss förstås exakt EN månad kvar tills hon blir ett år och tills hon officiellt ett barn istället för bebis. SJUKT!

Mående och utveckling

Det tveklöst roligaste med denna månad var förstås att hon tog sina första steg. Den stunden kvalar in på en av de bästa med henne so far, för mitt hjärta bubblade över av kärlek när hon sneglade på mig bakom sin kalufs samtidigt som hon försiktigt trevande fram. Kanske det gulligaste jag sett?

Sen kom ju incidenten med foten och med den omplåstrad och lindad blev det ju svårt att gå, såklart. Men så fort vi tog bort de större förbanden så började hon knata på igen och nu går det riktigt snabbt här hemma. Försöker med sneakers så att vi kan testa lite ute men dom gillar hon inte – vad har ni för tips, vilka skor ska man ha på en liten som nyss lärt sig gå? <3

Mat

Jag trodde det skulle bli så enkelt med mat med ack så fel jag hade. Mat (och sömn) är definitivt våra jobbigaste områden med denna 11 månaders bebis. Frukost och mellanmål är inga problem men när det kommer till lunch/middag så försöker jag med rotfrukter skurna som stavar, pasta, ris och kyckling i såser och allt möjligt men hon haaaatar min mat hahah. Så slutar nästan alltid med burkmat eller bananpannkakor. Nu framöver ska jag testa lite nya saker som ni tipsat om men ibland finns liksom inte orken att ens ge sig på något nytt?

Hon ammar fortfarande innan varje nap och en miljard gånger under natten och jag.kämpar.på.febrilt. Försöker acceptera tanken att hon får amma länge men det som skaver är att jag tror att detta är vad som förstör vår sömn. Och ju längre hon måste amma på natten, desto längre tills jag någonsin kan få sova ostört, typ på hotell, en hel natt… kämpa.

Sömn

Som alltid går sömnen upp och ner men jag tycker att vi har hittat en grymt bra nattningsrutin den här månaden, som gör att nattningen liksom inte tar så lång tid längre. Och DET är ju faktiskt inte fy skam. Däremot är hon som en klocka som på minuten efter en timme sedan hon somnat, vaknar igen. Och så är det genom hela natten. Låt mig ge er ett exempel på en hemsk natt:

Hon hade en period då hon körde ca 06-18, ganska exakt så under två veckors tid. Nu är det snarare. 07.30-19.30 sedan någon vecka tillbaka så det ändras liksom lite hela tiden. Nu sover hon bara en stund på förmiddagen (ca 1,5 timme) för att sedan hålla ut ända till läggning för natten. Om jag har tur sover hon en liten stund på eftermiddagen och då är jag inte sen på att ta en blund jag också. Ja ni förstår ju att jag behöver en break haha.

*

Läs 10 månaders uppdateringen HÄR.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *