Livet med en 8 månaders bebis

Tänk att vi för första gången har firat jul med en liten 8 månaders bebis! Och att HON fått fira sin första jul, bara det liksom.

December har varit en intensiv månad både privat och med jobb, så när jag blickar tillbaka så skär det lite i mitt hjärta att jag inte varit mer närvarande. Framförallt för att hon har utvecklats så mycket och jag vill inte gå miste om ett enda steg. Jag vill minnas den här tiden som våran tid, hennes och min. För hon är det viktigaste i livet.

Så jag är otroligt glad att livet känns lugnare nu, jag känner mig mer harmonisk och kan lägga mycket mer energi på att underhålla Stella – och det behöver hon.

Utveckling

Från ingenstans så insåg jag hur livet med bebis är på riktigt, och det stavas krävande. Kanske har jag levt kvar i spädis-bubblan när man inte behöver underhålla så mycket, lite för länge. för som en blixt från en bar himmel känns det som att våra lek-och bustimmar gick från typ två, till en heldag.

Men detta betyder ju också att hon utvecklas och det är ju så fint (!!) och spännande att följa. Nu har hon lärt sig krypa, hon susar fram i sin lära-gå-stol och vill alltid vara med och bli underhållen. Vid få tillfällen sitter hon och leker själv, oftast med något helt random föremål – som en tandborste, ballongvisp eller en julkula. Då tänker jag att hon kommer bli typ forskare eller något, men andra sekunden så inser jag att hennes tålamod är lika kasst som både mitt och hennes pappa, och då tänker jag om haha!

Vi vägde henne häromdagen och nu ligger hon på 9,5 kg och mäter 73 cm över marken.

8 månaders bebis
puss puss puss

Mat

Stella får ungefär fyra mål mat per dag. En vanlig dag är det smoothie eller äggröra på morgonen, en del av min lunch som jag mosar eller någon burkmat och samma på kvällen, plus någon klämmis där i mellan.

Jag ammar henne på nätterna fortfarande och även någon gång per dag, nästan alltid i anslutning till att hon ska sova. Dock verkar det mest vara tryggheten som hon vill åt, för hon äter inte särskilt mycket. Jag har försökt så många kvällar den här månaden att försöka introducera välling men det går sådär.. har ni några tips? Hade ju varit magiskt om det gick att få i henne en flaska! Så att jag kan fasa ut amningen.

Sömn

Ja den här månaden har det faktiskt blivit mycket bättre med sömnen, även om det faller tillbaka i gamla spår många gånger också. Så även om nätterna fortfarande är kassa till och från, så är jag så otroligt glad över att dagspassen har förbättrats avsevärt. För bara någon månad sedan var jag tvungen att vagga henne till sömns ungefär tre gånger per dag, och det kunde lätt ta en halvtimme – för att hon sedan sov ungefär samma tid. Men nu(!) äntligen, så kan jag oftast söva henne om jag lägger ner henne i sängen och ligger ansikte mot ansikte, på typ tio minuter. Magi. Och det bästa är att hon börjat sova längre pass, typ 1-2 timmar två gånger per dag.

Så vad har jag ändrat kanske ni undrar? Det enda är egentligen att jag struntar i alla klockslag och förslag på när bebisar ”ska” sova och lyssnar enbart till hennes signaler. Och när hon närmar sig bristningsgräsen av trötthet så lägger jag henne, istället för att ”börja i god tid” som jag gjorde innan. Hade nämligen fått för mig att hon absolut inte fick bli övertrött, men nu märker jag att det snarare är en bra sak i vårt fall.

*

Läs 7-månaders uppdateringen HÄR!

  1. Jag slutade amma helt vid 9,5 månader och försökte som du introducera välling från ca 8 månader. Har en son som alltid ätit typ allt men vällningen gick verkligen inte, försökte först 18 olika sorters flaskor o vällingar men det var helt omöjligt! Så vi körde gröt som kvällsmål o när jag sen slutade amma var det kanske två nätter som han fick lite gröt-klämmis, sedan dess har han inte ätit på natten 🙌🏻 Tyckte det rätt snart efter jag fasade ut amningen började pratas från BVC dels om att inte äta på natten o dels att inte ge flaska så det kändes rätt skönt att det aldrig blev välling nu i efterhand 😊 stort lycka till med allt! ❤️

  2. Min tjej blev i veckan 7 månader och jag har sedan hon var 6 månader kämpat varje kväll med att introducera välling. Trixet vi hittade var att skippa flaskan och ge välling i hemmagjord klämmis. Jag gör välling som vanligt i flaskan, och häller sedan över i Twistshakes klämmisar som man bara kan diska ut och använda igen. Hon sitter i soffan på en handduk, endast iklädd blöja och sörplar, sölar och äter (!!), nöjd så länge hon får göra det själv (med en liten hand som stöd från mitt håll för annars åker allt ut på 2 sekunder). Efteråt är det bara att bada eller torka hela henne med en fuktig trasa, men jag är nöjd att hon äter och jag tror att jag börjar se bättring i sömnen tack vara det. Idag provade jag att ge henne flaskan innan jag hällde över vällingen i klämmisen och plötsligt sög hon! Så kanske att vi snart kan slippa sölet och går över till flaska, hehe.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *