Dags att sluta amma?

Hej finingar. Jag funderar på om det är dags att lägga ner amningen. När slutade ni som har barn amma?

Ända sedan jag blev gravid har jag fått frågan om hur länge jag tänker amma och jag har alltid svarat ”så länge det går bra”. Har egentligen aldrig riktigt förstått hur man ska kunna planera det med sitt första barn för man vet ju ingenting om amningsupplevelsen.

Men nu känner jag att det är dags. Jag har fått fyra mjölkstockningar (inklusive feber och frossa) inom loppet av en månad, när vi är bland folk kan Stella inte fokusera på att äta (allt annat är ju så intressant) och helt ärligt är jag trött på amningskläder, även om det inte direkt är en avgörande faktor.

Det känns liksom lite läskigt att sluta. Eller läskigt är väl fel ord, men varken jag eller Stella vet ju något annat än att amma. Det finnas så många frågetecken med i bilden: hur ska nätterna bli? Kommer mina bröst explodera? Hur meckigt kommer det bli att ha med mat till henne överallt? Och framförallt, hur kommer hennes humör bli när hon inte får tutte? Haha!

Nästa vecka blir Stella sex månader (herregud redan??) så tänker att vi stegvis börjar trappa ner då, så får vi se hur det går helt enkelt. Baby steps. Jag ser iallafall väldigt mycket fram emot att vara lite mer fri! För man blir ju låst som en 24/7 matmaskin såklart, även om det varit mysigt att amma.

Anyhow, behöver verkligen era tips för att få en smidig övergång. TACK på förhand <3

  1. Heltidsammade i 3 månader men pumpade en del måltider som min dotter fick i flaska. När det gick galant så introducerade vi ersättning och med tiden fick hon mer ersättning än mjölk. Nu är det full rulle med smakportioner istället 🙂

  2. Vår lilla kille blir 6 månader nästa vecka och jag slutade helamma när han var ca 4-5 månader (började jobba några timmar i veckan) och vi introducerade flaskan. Vår bm rekommenderade oss att istället för att ge ett mål ersättning, ex gröt ist (vi började med smakportioner tidigt och han älskar mat haha). Jag ammar litegrann på nätterna för att hålla igång mjölkproduktionen då jag tycker det är smidigt att kunna amma lite då o då.

  3. Jag har en bebis (eller kanske kallas barn hehe) som är 11 månader och jag ammar fortfarande lite. Jag slutade amma på nätterna vid 6 månader men behöll amningen på morgonen (alltså när bebis vaknar efter 05) för att få sova till typ 08/09. Ammade lite i samband med sömn på dagarna till kanske 8 månader, så sen 8 månader ammar jag bara på morgonen. Tycker det är värt för att få sova de där extra timmarna på morgonen. Kan tilläggas att vi också hade en lång period med uppvak för att amma varje timme där vi 4-6 månader. Det var det som gjorde att vi tillslut bestämde att jag skulle sluta nattamma. Då tog min kille vårt barn i några nätter och sen kunde vi köra varann natt. Vet hur slitsamt det är med många uppvak och jag tror att man måste ”få nog” för att orka ta kampen. Låter som att du är nära. Kämpa på du är inte ensam! Mitt förslag är iaf att du inte måste sluta helt om du inte vill utan du kan ju sluta vissa tider tex natt/dag. Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *