Livet med en fem månaders bebis

Innehåller annonslänkar

Min bebis är fem månader!!!! Herregud, kan ej fatta.

Är det möjligt att man älskar sin bebis mer och mer för varje dag? Jag gör nog faktiskt det! Tittar på henne och kan inte förstå att vi skapat en sån perfekt liten människa.

Och då har den här månaden ändå varit den värsta, haha.

Mående och utveckling

Stellis växer och utvecklas som hon ”ska”. Det händer nya saker hela tiden och två major things den här månaden har varit att hon börjat rulla över på magen precis hela tiden (därför har babygymmet blivit nya favostället) och så kan hon numer greppa båda fossingarna och stoppa in dem i munnen. Hörde jag yogi? Haha! Låt oss säga att happy baby pose har fått en helt ny mening. 

Humöret har varit lite svängigare den här månaden men jag har märkt att det börjar bli lite mer jämnt nu igen. Sömnen har ju spelat oss alla i familjen ett spratt så kanske är det detta som gjort humöret lite sämre. Hon har nämligen varit lite gnälligare inför varje nattning på dagen likaväl som på natten. Men där mellan är hon min glada fnittriga lilla tjej.

Vikt och längd

Häromveckan berättade barnmorskan att hon numer pryder 68 cm på måttstocken och närmar sig 8 kg. Stora, lilla, lilla tjejen! Jag har helammat henne fram till nu, vi har inte börjat med någon ersättning men däremot lite gröt på kvällarna. Upptäckte dock att magen blev lite knasig av 4-månaders gröten, så nu blandar jag ihop gröten själv och det har blivit bättre. Vi har även introducerat smakisar för 4+ månader och idag fick hon smaka en majskrok för första gången. Det är mycket möjligt att hon blir en snacks älskare precis som sin mami.

Recept på Stellas gröt, ca 5 portioner

1 dl havregryn mixat till mjöl
2 msk pumpafrön mixat till mjöl

Blanda ihop ovan och förvara i en glasburk. Dubbla/trippla gärna när du märker om det fungerar för din bebis!

Ta 2 msk av blandningen och koka upp i en kastrull med ca 0,5 dl vatten. Tillsätt mer under omrörning vid behov av ”lösare” konsistens. Blanda ner 0,5 tsk kokoslja/solrosolja/MCT-olja.

Mosa gärna ner ca 1 msk banan och häll på lite katrinplommonpuré (finns att köpa från 4+ månader med 100 % plommon). Det gör gröten lättare för magen att processa. Färdigt och bebis redo att bli matad 🙂

*pumpafrön innehåller järn som bebisar behöver, därför finns det i detta recept. Storleken på portionerna kan såklart varieras efter bebis behov!

Bus i blicken! Lycklig i babygymmet

Sömn

Det har bubblat upp något lyckopirr inom mig, ska jag äntligen få sova igen????

För senaste två-tre nätterna har hon verkligen sovit. Inte alls vaknat lika ofta och och inte alls vart lika svår att natta. Till och med enkel att natta. Fattar ingenting! Men är överycklig.

För herregud, den här månaden har varit den värsta sömnmässigt. Uppvak en gång i timmen om inte mer genom hela natten, varje natt. Kan ni tänka er? Och SÅ himla många av er som hört av er med samma problem. I feel ya <3 Det finns bara en tröst mitt i sömnbristen: det finns en slut. Håll ut.

Nu är det i för sig inte ens säkert att Stellas sömn vänder bara för att vi har haft några helt okej nätter. Men jämfört med en månad av katastrofnätter så blir man bra jäkla hoppfull.

Sömnen i övrigt har varit lite klurig men jag tycker mig ha hittat ett mönster. Hon somnar ofta för nap 1 ungefär tre timmar efter hon vaknat. Och samma med nap 2. De varar allt mellan 30 minuter till 1 timme – men oftast längre om jag ammar henne direkt när hon vaknar. Ibland blir det även en nap 3. Den följer inget mönster. Hon somnar för kvällen allt mellan 19-21 men vaknar nästan alltid kl 7 på morgonen.

Ska alltid tugga på precis allt haha gullisen. Gula outfiten är en favvo! Body och byxor från Lindex.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *