Livet med en 6 månaders bebis

Det är den 28:e oktober och därmed Stellas 6 månaders dag – min stora, lilla bebis!

Det känns surrealistiskt att hon håller på att få sin första tand, att hon sitter upp i matstolar, stoppar in nappen i munnen, ligger och babblar och skrattar för sig själv. Känns som igår vi var nyanlända hemma från bb och varsamt bar runt på henne. Så ömtålig och samtidigt så fin. Och nu har hon redan varit med oss ett halvår!

I skrivande stund har det precis tagit mig 1,5 timme att natta henne, detta i en period då jag har intagit en ny nivå av zombie-mode pga trötthet. Börjar nästan gråta av frustration lika lätt som jag kan börja gråta av att hon är så fin när hon har sina bra och glada stunder. Det är en berg-och dalbana att bli mamma och ta hand om en bebis, minst sagt.

Mående och utveckling

Hon mår toppen på dagarna! Nästan alla som träffar Stella säger att hon verkar vara en så glad bebis, och det är hon verkligen. Hon skrattar, busar och ”pratar” mycket. Hon tuggar på precis allt och rullar runt i babygymmet eller på yogamattan. Hon har verkligen tagit ut svängarna där på senaste! Hon kryper liksom inte men på något sätt så tar hon sig runt ändå.

Hennes favoritsyssla är att slänga nappen i golvet, leka med mitt hår och gärna klämma i mitt ansikte. I babysittern flyger hon nästan upp och ner för att hon sprattlar så mycket med fötterna och hon älskar att sitta i sin stol vid matbordet. Hon kan inte riktigt sitta själv än – men hon är på god väg!

6 månaders bebis
GULLUNGE! Hela outfiten kommer från zara.

Vikt och längd

Vi var hos barnmorskan igår för 6-månaders kollen och förutom längd och vikt fick vi konstaterat att hon tittar efter tappad leksak. Haha, hur gulligt att dom kollar detta på bvc? Jag dör. Hur som helst så väger hon exakt 8,5 kg och är 68,5 cm lång!

Sömn

Orkar inte ens tänka på sömnen. Om femte månaden var kaos så har sjätte månaden varit katastrof.

Stella fortsätter vakna en gång i timmen från att vi nattar henne tills att hon vaknar och om hon någon gång sover två timmar i sträck är jag överlycklig. Hon sover fortsatt mellan oss men jag försöker desperat låta henne sova i spjälsängen ibland med hopp om att det kan vara lösningen – men icke. Hon vaknar precis lika ofta när hon får ligga där. Stella får gröt varje kväll med en vision om att hon ska bli så pass mätt att hon inte vaknar, men det fungerar inte heller.

I och med att första tanden håller på att titta fram har hon varit mer ledsen än vanligt på nätterna senaste en eller två veckorna.

På dagarna varierar sömnen mycket och extra mycket nu när hon sover mindre på nätterna. Men oftast tar hon 2-3 sovstunder: den första ungefär tre timmar efter att hon vaknat, den brukar vara längst, ibland upp emot 1,5 timme men oftast runt 40 minuter. När hon vaknar från den brukar det gå ungefär tre timmar till, till nästa sovstund. Och ibland blir det en tredje på eftermiddagen beroende på hur mycket hon sovit innan.

Den här månaden har vi nattat henne allt från 18 tiden till 21. Väldigt varierande beroende på hennes humör.

Här finns 5-månaders uppdateringen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *