Det bästa med att bli mamma

Åh, jag var så hoppfull angående Stellas sömn sist jag skrev. Det är jag väl på sätt och vis fortfarande, men det mesta hoppet har dött ut efter den här veckan, haha. Inte världens bästa vecka energimässigt med andra ord men jag ska inte hänga upp mig på det idag.

Häromdagen när jag låg i sängen och var så trött så jag höll på att gå sönder så försökte jag skifta mitt fokus och började tänka på allt det fina som kommit med föräldraskapet. Jag tycker att det är viktigt att också belysa allt det bästa med att bli mamma – allt det härliga, roliga och varma – särkilt i tuffa perioder när ens fokus lätt hamnar på det motsatta.

Så här kommer en lista på allt det bästa med att bli mamma. Dels för att påminna mig själv och dels för alla er som funderar på att ta det steget någon gång eller precis som jag är i en tuff period med bebis just nu.

– Att vara med från det första andetaget och sedan bli en liten minimänniskas största trygghet i livet ger mig en känsla av rus och kärlek i varje liten cell i min kropp.

– Att sen få vara den personen som kan påverka hela denna lilla människas liv är (såklart) ett enormt ansvar men också så jäkla häftigt.

– Varje litet steg i utvecklingen får mig att spricka av stolthet. Jag minns tydligt när hon lyckades sätta nappen i munnen (åt rätt håll) själv och när hon kröp för första gången. Den känslan övervinner allt det tuffa på en sekund.

– När Stella säger ”mamamamamama” och kryper i rasande takt mot mig för att sedan ställa sig upp och lyfta upp armarna mot mig. När jag bär upp henne lägger hon armarna om min hals eller vilar huvudet mot mitt bröst. Kärleksrus deluxe.

– Att få tillbaka det busiga i mig. Springa runt och flamsa, dansa och sjunga hemma precis som när man själv var barn och lekte som att det inte fanns någon morgondagen.

– Jag älskar att fokuset skiftar naturligt. Man hör alla prata om det, att man prioriterar saker på nya sätt, och så är det verkligen. Inte bara det att man sätter sitt barn före allt annat utan att många av de onödiga tankar som fyllt upp huvudet tidigare börjar försvinna stegvis.

– Jag har en annan uppskattning för tid. När jag väl får tid för mig själv så tar jag (oftast) till vara på den maximalt för att jag vet att tiden är knapp. Oavsett om det gäller jobb, återhämtning eller vad det nu kan vara som man behöver i stunden. Frågar mig ofta vad jag gjorde med all tid innan bebis? Jag älskar att känna att tiden är värdefull.

– Det finns alltid någonting att se fram emot. Dels i utvecklingen hos sitt barn men också allt man ser fram emot att göra tillsammans – resor, utflykter, en tur till lekparken osv. Både smått och stort!

– Den villkorslösa kärleken. Jag kan bli så irriterad på Stella så jag blir galen när hon till exempel vägrar sova fast hon är dödstrött. Men så tittar hon på mig och levererar sitt busigaste, finaste leende och hela jag blir varm av kärlek. Förstå att känna så resten av livet, oavsett vad som händer?

Det finns säkert en miljon saker mer som jag inte kommer på i stunden. För det är verkligen magiskt på alla sätt och vis även fast det stundtals är fruktansvärt påfrestande. Men väger det fina över? Alla dagar i veckan.

Vad är det bästa ni vet med att vara mamma/förälder? <3

xx

Här har jag skrivit mer på temat mammaliv.

  1. Åh! Jag behövde verkligen läsa detta idag. Har en liten tremånaders hemma och för första gången sen hon kom längtar jag till ett dygn för mig själv. Dock vill jag ju heller inte vara utan henne så länge, haha. Så blandade känslor att bli och vara förälder. Älskade små liv <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *