Indisk daal med sötpotatis och svart ris

Hej finingar! Nu ska jag dela ett såå gott recept med er, förmodligen något jag kommer äta en gång i veckan resten av den kalla halvan på året: nämligen indisk daal.

Jag älskar verkligen indisk mat och även när man kan göra den lite mer ”trendig” eller up to date med mer grönsaker och härliga tillbehör. Den här kom med inspiration från Boddy Buddys som är himla god, receptet har jag dock tagit fram själv såklart.

I en indisk daal kan man variera ingredienserna en del men jag valde sötpotatis och belugalinser. Tror att röda linser går minst lika bra och har sett många varianter med grönkål/svartkål i om man vill variera.

Tillbehören kan du såklart också variera i all oändlighet – en middag i all hast kanske det räcker med grytan helt som den är, eller bara med det svarta riset till. Finns med tid kanske du rör ihop din egna mango chutney: om inte så finns de ju faktiskt färdiga. Har du inga cashewnötter? Kör mandlar. Och så vidare… kör på det DU gillar!

Jag gjorde en egen mango chutney till efter detta recept, bytte dock socker till björksocker.

indisk daal

Recept på Indisk Daal (ca 6 portioner)

Ingredienser:
1 stor sötpotatis
2 dl belugalinser
1 burk krossade tomater
1 burk kokosmjölk (400 ml)
2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 gullök
1 msk riven ingefära
2 msk kokosolja
1 msk spiskummin
2 tsk gurkmeja
1 msk kanel
2 tsk cayennepeppar
Salt och peppar

Tillbehör:
ca 3 dl okokt svart ris
1 dl cashewnötter
1 påse babygrönkål (70g)
Koriander (valfritt)
Kokosgrädde/kokosyoghurt (valfritt)
Mango Chutney (valfritt)

Picklad morot:
2 medelstora morötter
0,5 dl sötning (socker, sukrin eller björksocker)
0,5 dl ättika
1,5 dl vatten
1 msk riven ingefära

Gör såhär:

Börja med att picka morot: använd en mandolin eller potatisskalare och skiva morötterna. Koka upp sötning, vatten och ättika och låt svalna vid sidan av spisen. Blanda sedan ner morot och ställ in i kylen.

Koka sedan upp det svarta riset enligt anvisning på förpackningen (ska oftast koka i ca 45 minuter).

Hetta upp en gryta på medelvärme och lägg nötterna (utan olja). Låt dem rostas i ca 5 minuter innan du lägger dem åt sidan i en skål och häller i kokosoljan. Hacka gullöken fins och riv ingefäran, häll ned i grytan och vrid ner till en ganska låg temperatur. Blanda ner alla kryddor och låt stå en stund medan du skär sötpotatisen i små kuber.

Häll ned sötpotatisen i grytan och vrid upp värmen. Rör om i någon minut och häll sedan ner vatten, buljongtärning kokosmjölk, krossade tomater och linser. Låt allt puttra med locket på, på medelvärme i 15-20 minuter. Salta och peppra mot slutet av tillagningstiden efter smak.

Hacka upp babygrönkålen och lägg upp på tallrikar tillsammans med det svarta riset, indisk daal och cashewnötter. Strö gärna på koriander! Jag serverar även med en klick kokosgrädde, mango chutney och lite hampafrön.

Smaklig måltid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *