Glutenfri morotskaka

Häromdagen pratade jag med Lollo om hur god Blueberrys morotskaka är. Den är verkligen 10 poäng – men den innehåller vetemjöl. Jag äter gluten ibland men försöker till stor del undvika det eftersom min mage inte mår bra av det. Så förra sommaren försökte jag experimentera fram en glutenfri morotskaka i stil med den från blueberry och det blev faktiskt väldigt likt! Och framförallt otroligt smarrig. Så kom jag ju på att jag inte delat det receptet här!

Det här är en glutenfri morotskaka som dessutom inte innehåller några mjölkprodukter eller vitt socker. Jag skulle faktiskt vilja påstå att den är ganska nyttig!

Jag har sötat den med honung och om man vill kan man lägga till lite kokossocker också. Det är bra alternativ till sötning med högre näringsinnehåll och som inte höjer blodsockret på samma sätt som vitt socker – du blir alltså mer stabil i sockersuget. Vill man så kan man byta ut honungen mot agave sirap.

glutenfri morotskaka

Glutenfri morotskaka

Ingredienser

3 medelstora morötter
4 dl havregryn
1 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosolja
2 ägg
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
2,5 tsk kardemumma
1 dl russin
0,5 dl honung
0,5 dl kokossocker (valfritt)
En nypa salt

Topping:
0,5 dl honung
1,5 pkt oatly ”på mackan” (eller philadelphiaost)
Skal från 1 citron

Gör såhär

Sätt ugnen på 175 grader.

Riv morötterna grovt. Kör havregrynen i en matberedare så de mixas till ett mjöl. Häll sedan ner resten av ingredienserna och mixa.

Häll ut smeten i en ugnssäker form med bakplåtspapper i och grädda i mitten av ugnen i 30 minuter.

Rör ihop toppingen under tiden, oatly plus honung. Smaka av hur söt du vill ha den – ha isåfall i lite mer honung.

Ta ut kakan och låt den svalna, du kan ställa in den i kylen efter en stund. Bre sedan på toppingen och riv citronskalet på toppen.

Färdig att avnjutas! Förvaras i kylen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *