Hälsosamma cookies med tahini och choklad

Jag har länge velat få till ett recept på lite sega choklad-och tahini cookies. Och i helgen lyckades jag ä n t l i g e n.

Alltså kombinationen mörk choklad, tahini och flingsalt är magisk. De är liksom inte för söta men har samtidigt precis det där som man vill åt när man har choklad-cravings. Att de dessutom är sådär härligt sega gör de inte direkt mindre goda haha, och inte heller faktumet att de innehåller bra ingredienser som ger mycket näring. Hur bra känns det liksom att stilla chokladsuget och samtidigt veta att kroppen får sitt, utan världens blodsockerhöjning?

Kakorna är glutenfria, bakade på mandelmjöl. Tillsammans med tahini (ett slags smör gjort på sesamfrön) får kakorna en ganska nötig smak som balanseras så bra av den mörka chokladen och sötma från lönnsirap. Med dessa blöta ingredienser blir konsistensen helt magisk.

Välj gärna raw kakao som bidrar ger så himla bra näringsämnen! 100 g rå kakao innehåller så mycket som 150 % av det dagliga rekommenderade intaget av kalium och magnesium. Värt att nämna är också att kakao innehåller aminosyran tryptofan som i sin tur påverkar vårt lycko-hormon serotonin. Inte undra på att choklad kan göra en lite lyckligare i stunden!

tahini cookies
Man ser verkligen hur perfekt sega dessa tahini cookies är!

Recept på choklad-och tahini cookies

Ingredienser:

100 g hackad mörk choklad (70%)
2,3 dl tahini
1,1 dl mandelmjöl
0,5 dl kakao (gärna raw!)
1,5 dl lönnsirap
1 tsk himalayasalt
2 chiaägg (2 msk chiafrön + 6 msk vatten)
Flingsalt till toppen

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Gör chiaäggen: blanda 2 msk chiafrön med 6 msk vatten och ställ åt sidan i 10 minuter.
3. Blanda ihop tahini och lönnsirap med chiaäggen.
4. Rör ner kakao, salt, och mandelmjöl till en jämn smet.
5. Blanda ner den hackade chokladen och rör om.
6. Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt och klicka ut 8-10 st bollar. Platta till dem utan att göra dem för tunna.
7. Ställ in kakorna i ugnen i 15 minuter.
8. Låt svalna helt innan servering och förvara dem sedan i en plåtburk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *