Grillad lax med mangosalsa

Jag lagade grillad lax med mangosalsa till lunch idag och det blev SÅ otroligt gott. Herregud vad underskattat det är att göra egen salsa. Det är ju så himla enkelt! Och det går att variera så mycket med ingredienser och smaksättning, så blir liksom aldrig tråkigt.

Min salsa är gjord på mango, tomat, avokado, rödlök och koriander och får därför en lite asiatisk touch som passar perfekt till riset och den sojamarinerade laxen.

Riset har jag kokat upp med kokosgrädde istället för vatten, världens bästa knep för att göra ris lite roligare (och godare!).

Denna lax med mangosalsa tar en halvtimme att laga och passar fint både till vardags- och kvällsmat. En enkel och snabblagad rätt helt enkelt, men som ändå kommer få dina gäster att vilja ha receptet illa kvickt.

Lax med mangosalsa

Grillad Lax med Mangosalsa

Ingredienser 4 personer

500 g lax (4×125)
3 msk soja/tamari
3 msk olivolja
Salt och peppar
0,5 lime
3 dl råris
2 dl kokosgrädde

Salsa:

1 mango (eller 2/3 pkt fryst)
100 g tomater
2 avokado
0,5 liten rödlök
0,5 dl hackad koriander
0,5 lime
1 msk olivolja
Salt och peppar

Gör såhär:

Sätt ugnen på 225 grader varmluft – gärna grilleffekt uppifrån om det finns på din ugn.

Börja med salsan. Hacka rödlök och koriander smått. Skär tomat, mango och avokado i mindre bitar. Blanda ihop i en skål, pressa sedan i saften från en halv lime med en skvätt olivolja, salt och peppar.

Lägg laxen i en ugnssäker form. Blanda ihop saft från den andra halvan av limen med soja, olivolja, salt och peppar – ringla över laxen. Sätt in i mitten av ugnen i 10-12 minuter.

Under tiden kokar du upp riset enligt anvisning på förpackningen. Byt ut en del av vattnet till 2 dl kokosgrädde.

Servera laxen med kokosris och mangosalsa. Smaklig måltid!

*

Vill du ha fler recept med lax? Kolla in denna med sötpotatis, eller de här somriga laxpaketen som läggs på grillen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *