Somrig marängrulltårta

Hej godingar! Vi anlände till skärgården för några dagar sedan och igår kom några vänner besök, precis lagom till att vädergudarna la manken till och bjöd på fantastiskt sommarväder. Då tyckte jag att det skulle passa perfekt med en marängrulltårta till eftermiddagskaffet – och det gjorde det också. Herregud så gott.

Det här är på riktigt världens enklaste grej att baka, men det är nog lätt att tro att det krävs rejält med effort. Därför är det ett så himla bra recept att briljera med inför nästa fika med släkten – alla kommer tro att du har kämpat betydligt hårdare än du egentligen har. Och vem vill inte kamma hem de pluspoängen? 

Marängrulltårta blir inte lika seg och frasig som ”vanlig” maräng – man måste ju kunna rulla ihop den. Därför går det också betydligt snabbare att baka den! Och jag lovar, det är verkligen mycket enklare än du tror. Marängen går på ett kick, sedan toppar du med vispad grädde och jordgubbar så har du världens somrigaste marängrulltårta!

marängrulltårta

Recept marängrulltårta

Ingredienser:

Maräng:
5 äggvitor
2 dl socker (gärna björksocker för lägre GI)
1 tsk maizenastärkelse
2 tsk florsocker (eller sukrin melis för ett ”bättre” alternativ)

Fyllning:
500 g färska jordgubbar (ett pkt)
En stor näve mynta + extra till topping
Saften från en halv citron
3 dl vispgrädde

Gör såhär:

Sätt ugnen på 160 grader varmluft.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa sedan ner lite socker i taget tills du har en fluffig och glansig maräng. Rör ned maizenstärkelse och florsocker snabbt. Bre ut marängen som en stor rektangel på en plåt med bakplåtspapper och sätt sedan in i ugnen i 20-25 minuter.

Ta ut plåten och vänd försiktigt över marängen på ett nytt bakplåtspapper och riv sakta bort det andra från botten. Låt svalna helt.

Skiva jordgubbarna tunt (men lämna några till topping) och hacka myntan grovt. Blanda ihop och pressa i saften från en halv citron. Låt stå svalt medan du vispar grädden.

Bre ut jordgubbarna på marängen och ungefär 1/3 av grädden. Rulla sedan ihop den till en marängrulltårta. Bre på resten av grädden på toppen och strö ut jordgubbar ihop med några blad mynta. Färdig att avnjutas en vacker sommardag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *