Recept på smarrig raw brownie

Hej gullungar!

Okej så tänk er en riktig god brownie, fast relativt nyttig. Tror ni att det existerar? Svar: JA! Denna raw brownie är HELT magisk och ett måste att testa inför en hemmakväll eller när det ska bjudas på fixa. Då kan du dessutom skryta med att den är hälsosam (men ingen kommer tro dig).

Det var faktiskt första gången jag bakade något med kokossmör – och det var överraskande bra att baka med! Herregud så gott det mellersta lagret i den här brownien är, jag måste definitivt testa att baka fler saker med kokossmör. Jag använde detta (klick!)* från Renee Voltaire. Det är gjort av 100 % kokos men mycket krämigare än kokosolja och ger därför en konsistens som är lite som en mousse när man smälter den, som man gör i detta recept.

Jag valde att använda lönnsirap (klick!)* som sötning för jag tycker det är så himla gott men honung eller agave sirap fungerar precis lika bra, byt bara mängden rakt av. Botten är gjord på krossat bovete som ger ett riktigt härligt krisp till denna raw brownie, och det blir ett härligt komplement med det lite salta i botten till resten som blir mycket sötare. Bovete är inte gjort på vete utan är en ört som är glutenfri och faktiskt väldigt näringsrik. Bovete innehåller mycket fibrer som är bra för matsmältningen men också en rejäl dos magnesium som är muskelavslappnande. Faktum är att magnesium brist är en av de vanligaste näringsbristerna vi har i västvärlden.

Recept på Raw Brownie

Lager 1:
2 dl krossat bovete
1 dl valnötter
0,5 dl kakao
10 daldar
0,5 tsk himalayasalt
2 msk vatten

Lager 2:
1 dl kokossmör
0,5 dl kakao
0,5 dl lönnsirap (eller annan sötning, tex. honung)

Lager 3:
0,5 dl kokosolja
0,5 dl kakao
0,5 dl lönnsirap

Gör såhär:

Börja med det första lagret. Mixa valnötterna i en matberedare någon minut, häll sedan ner det krossade bovetet och mixa lite till. Häll ned resten av ingredienserna och kör till det blir en relativt kladdig deg. Ta fram en matlåda och lägg i bakplåtspapper i botten, tryck sedan ut degen jämnt ut i kanterna i den och ställ åt sidan.

Gör lager två. Smält kokossmöret försiktigt (det bränns lätt vid) i en kastrull så det blir lite kladdigt. Blanda sedan ihop med kakao och lönnsirap och bred ut jämnt över det första lagret. Ställ in i frysen.

Gör det tredje lagret: smält kokosoljan snabbt så den blir helt flytande och rör ihop med kakao och lönnsirap ordentligt. Häll över på toppen så chokladen fördelas över hela kakan och ställ återigen in i frysen.

Ta ut efter en halvtimme och skär upp önskad storlek (de är rätt mättande, så behöver inte vara så stora som en ”klassisk” brownie). Ställ sedan in i frysen igen i minst en halvtimme till. Förvara dem där och låt tina några minuter innan servering!

* Innehåller annonslänkar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *