Baka glutenfritt bröd med aprikoser

Hej bästa bloggisar,

I skrivande stund väntar jag faktiskt in att årets första lussebullsdeg ska jäsa klart, men under tiden tänkte jag dela med mig av mitt godaste recept på glutenfritt bröd!

Det här brödet har jag bakat till och från i.. ja det måste nog vara fyra år nu! Det är busenkelt att göra och helt sinnessjukt gott. Halva limpan brukar försvinna direkt när jag tar ut brödet ur ugnen – iallafall om Adam och Stella är hemma. Det finns inget bröd Stella smäller i sig så snabbt som detta! Och det gör mig så himla glad, för brödet innehåller massor av fibrer som ju är A och O för en bra matsmältning. Och så kan jag vila lungt i att hon får i sig en massa bra näringsämnen.

I vanliga fall brukar jag baka brödet med hela nötter men eftersom hon älskar brödet så mycket så utesluter jag dom, och det blir precis lika gott ändå. Det blir absolut godast att baka med hasselnötter och/eller valnötter tycker jag, men här kan man säkert prova sig fram hej vilt! Om man vill göra brödet helt nötfritt så går det bra att byta ut mandelmjölet mot samma mängd bovetemjöl (och såklart utesluta nötterna).

Rör ihop alla ingredienser gör du på fem minuter (!) och sedan ska det gräddas i en timme i ugnen. Smidigt va!? 

glutenfritt bröd

Ingredienser:

3 dl havregryn
1 dl bovetemjöl
1 dl mandelmjöl
0,5 dl linfrön
4 dl naturell yoghurt
1 dl aprikoser (hackade)
2 msk bakpulver
3 msk psylliumhusk/fiberhusk/psylliumfiber
1 tsk salt
Eventuellt 1 dl nötter (jag brukar ta hasselnötter och/eller valnötter)

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke.
3. Hacka aprikoserna och rör ner dom.
4. Blanda sist ner yoghurten och rör om väl.
5. Häll ut smeten i en brödform iklädd bakplåtspapper.
6. Strö lite extra bovetemjöl på toppen.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i 1 timme.
8. Låt svalna något (blir lättare att skära upp då) innan du hugger in!

*

Här är ett recept på glutenfritt bröd med banan som är helt magiskt!

    1. Åh vad kul att du vill baka det! Sååå gott verkligen. Jag kör torkade aprikoser, alltid ekologiska! Dom blir ju lite fulare när dom är bruna, men de orangea torkade aprikoserna är behandlade med svavel som konservering. Kram <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *