Vägen till körkortet

Gud vad ni är många som frågat om hur jag gick tillväga med körkortet både här och på instagram. Ganska skönt att höra att jag inte är den enda 20 plussaren (snart 30!) som dragit ut på det här med körkort haha. Det har liksom varit lite ångestfyllt genom åren varje gång jag behövt meddela att nä, jag har inte körkort (ni som vet, vet). Men här kommer i alla fall en sammanfattning om hur jag gick tillväga!

Körkort på 3 veckor:

Till och börja med ska jag säga att jag körde en del när jag var typ 17 år, men det rann ut i sanden. Sedan gick jag och Adam handledarkursen för ungefär 1,5 år sedan då jag hade en tanke om att ta det, men även då rann det ut i sanden hehe. Vi hann köra ett par kortare sträckor några gånger förra sommaren, så jag var liksom inte helt ny på detta när jag gick in med inställningen att jag skulle klara det på så kort tid. Däremot var jag absolut i en nybörjarfas – hade tex noll koll på skyltar och hade ingen känsla över huvudtaget.

Jag ska också säga att jag under dom här veckorna har haft turen att vara just höggravid, för jag har inte jobbat heltid. Hade jag gjort det så tror jag inte att det hade varit helt rimligt att lägga upp det över en så kort period – men alla är vi olika! Jag ska också säga att jag tog automatkörkort, vilket ju innebär att ett moment försvinner. Väljer man att ta manuellt är det absolut möjligt att man behöver mer tid.

En sen kväll i somras gick jag in på trafikverkets hemsida och bokade teoriprovet + uppkörningen nu i oktober (kändes som en rimlig tid efter inskolning av Stella och inför nästa bebis). Det var liksom startskottet för att komma igång, även om jag inte hade en direkt plan. Jag visste att jag ville ta körlektioner och hade spanat in Jarla Trafikskola, som finns på flera ställen i Sthlm men framförallt med gångavstånd på 10 minuter från mig vilket kändes helt perfekt.

Jag bokade deras Effektivutbildning, som innebär att man väljer 5, 10 eller 15 körlektioner som ska utföras inom loppet av 1, 2 eller 3 veckor (en lektion per dag mån-fre). Jag valde då 10 lektioner över 2 veckors tid (under samma period bokade jag in risk 1 och risk 2). Dom hade såklart ”vanliga” lektioner också som man kan boka in när det passar, jag kände bara att jag behövde ha kniven mot strupen för att få allt gjort och inte tappa det mellan körlektionerna, då chanserna för mig och Adam att åka ut och köra kändes ganska små med tanke på S. Men utöver körlektionerna så hann vi köra tillsammans ungefär 4-5 gånger kortare sträckor.

Jag använde appen Ta Körkort och endast den, ingen bok. Googlade en del, kollade lite på youtube men skulle säga att appen utgjorde 90 % av pluggandet inför teoriprovet. Väldigt bra app måste jag säga! Den är upplagd med flera olika kategorier som man måste ta sig igenom via test, tills man tillslut kommer till huvudprovet som består av lika många frågor som det faktiska teoriprovet och går på tid. Utöver det så kan man välja olika kategorier att plugga på och så har man tillgång till en massa instruktionsfilmer. Appen laddar man ner för 299 kr – så värt! Jag började plugga effektivt (ca 1 timme per dag) i appen ungefär en vecka innan körlektionerna drog igång. Man kan även gå in och plugga på alla frågor man svarat fel på.

Allt som allt betalade jag ungefär 17.000 kr för detta. Då utgjorde körlektionerna 11500 kr av priset och halkbanan 2000 kr (jag bokade på Bromma Halkbana, sjukt smidigt att ta sig till istället för Gillinge för er som är i Sthlm). Sjukt mycket pengar allt som allt men det fina med att köra med en körskollärare är att dom har SÅ sinnessjukt bra koll, är otroligt pedagogiska och har så mycket tips på hur man ska tänka både med körningen och inför teoriprovet. Jag lärde mig mer på första lektionen än jag gjort under alla tidigare gånger jag kört med Adam (haha sorry älskling!).

Om någon väljer Jarla Trafikskola i Alvik så vill jag också varmt rekommendera Aristoteles som körskollärare, han var bara SÅ grym på alla sätt. Hade nog inte fixat det om det inte vore för honom faktiskt.

Tre dagar efter min sista körlektion hade jag teoriprovet (som jag ju kuggade) och så dagen efter försökte jag på nytt och klarade det. Och dagen efter det var uppkörningen. Så ja, allt som allt ungefär tre veckors intensivt körande och pluggande. Nu i efterhand känns det som det bästa beslutet jag någonsin tagit, jag menar hur snabbt går inte tre veckor?? Det var ju sjukt intensivt men när jag tänker tillbaka känns det som en millisekund av livet.

Lycka till<3

Ta körkort
Kände mig kriminell igår när jag tog min första tur helt ensam, haha! (obs, står parkerad på bilden, skulle aldrig våga plocka upp telefonen annars :))

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.