4 månaders bebis: så är hennes sömn

Hej finingar

Hur mår ni? Har ni en fin helg?

För mig smälter dagarna lite samman – vet knappt vad som är helg och vardag längre. Har hängt hemma hela helgen, bakat, gått lite prommisar och verkligen tagit det såå lungt. Är helt klart en hemmatjej men kanske inte riktigt på den nivån som det har varit på senaste, men ibland handlar det liksom bara om att överleva.

Det har varit några sömnlösa nätter senaste två-tre veckorna nu. Jag har inte känt mig helt förstörd, men energinivån har ändå varit i botten och jag har inte känt mig lika glad som jag brukar vara. Inte så konstigt förstås, sömn är ju liksom grunden i vårt välmående!

Hur som helst så har alltså Stella vaknat ungefär en gång i timmen för att amma under den här perioden. Vi nattar henne oftast mellan 19-20 nu och då har hon stått sig max 1-2 timmar, för att sedan vakna minst en gång i timmen fram tills vi går upp för dagen runt kl 7-8. Ibland har det nog varit mer än en gång i timmen till och med.

Vi har ju försökt få henne att sova i egen säng men som ni säkert kan lista ut har det varit totalt omöjligt under den här perioden. Så nu ligger hon mellan oss och varje gång hon vaknar drar jag henne mot bröstet och så somnar vi medans hon äter.

Jag frågade på instagram om det fanns någon som hade några tips angående detta och fick sååå många svar!

För det första så var det ju helt galet många som skrev att de var med om exakt samma sak! Någon kallade det för four month sleep regression så var ju såklart tvungen att googla detta. Vill du läsa mer om detta kan du göra det HÄR.

Det är iallafall en grej med bland annat minskad sömn för en 4 månader bebis: de vaknar oftare på natten, får ett ändrat mat-beteende och sover även mindre på dagen.

Tipsen jag fick var:

– Massage! Masserar man bebis (helkropp) så blir han eller hon såklart mer avslappnad i kroppen och somnar lättare, och förhoppningsvis även längre.

– Ge ersättning på kvällen. Eftersom bröstmjölken generellt är blaskigare på kvällen så mättar det mer – och en mätt bebis sover bättre.

– Se till att bebis ammar klart. Den första mjölken som rinner till vid amning är törstsläckande, sedan kommer den mer mättande mjölken. Så avbryt inte bebis utan låt han eller hon äta klart och eventuellt även släppa bröstet själv.

– Contented little baby book skriven av Gina Fro, uppfattade det som att hon har en viss metod kring amning som funkar bra för många.

– Och kanske bästa tipset av alla: ha ett mantra. Att det bara är en period och det kommer bli bättre med sömnen.

Idag var jag på BVC så passade såklart på att rådfråga vår bm, som rekommenderade fyra-månaders gröt som man blandar med lite rivet päron/katrinplommon. Hon sa att Stella förmodligen skulle hålla sig mätt 5-7 timmar om vi gav detta som sista mål på dagen. Kan ni fatta??? Låter som en DRÖM!

Eftersom vi bara börjat ge pytte pytte små smakprover med mosad banan så börjar vi nog lite smått med fyra-månaders gröten ikväll (typ 1 msk) och ökar upp portionerna allt eftersom, om det verkar fungera. Så håller alla tummar och tår!!

Här är Stellas fyra månaders uppdatering <3 

  1. Googlade just 4 mån sömn och kom in på din blogg. Är i exakt samma nu och mitt hopp dog lite när det fortfarande inte är bättre för er.. Haha. Försöker också med egen säng men som sagt orkar man ju inte det när det vaknas precis hela tiden… MEN något som funkat (alltså bara ett par nätter, så det är ju inget stensäkert kort direkt men man är ju glad för minsta lilla numera.. haha) är att jag tar in hennes vagn till hennes rum och sätter på vagnskakaren och lägger ner henne när jag ammat. Hittills har hon sovit iaf 3-4h där innan det blir som vanligt med uppvak 1-2 ggr/timmen.. Heja oss morsor!! Kaffe och kärlek kommer man långt på (intalar jag mig 😉 )

  2. Snubblade in här! Vi hade också det sååå kämpigt vid 4 mån med vår dotter, men började med appen Babynaps. Nu är hon snart 6 månader och sover hela nätter 🙌🏻 Så viktigt med rätt rutiner! Så vill bara säga: håll ut!

  3. Hej! Snubblade in här då jag också har en 4-månaders som sover dåligt. Ville bara förtydliga att mjölken är fetare på kvällen för att mätta bebis inför natten 😊 Och tyvärr kan ersättning göra bebis mage orolig (om hen inte är van såklart) så att sömnen blir mer störd, och bebis somnar oftast då av matkoma vilket gör att amningen kan bli förstörd i längden (alltså att bebis ammar mindre på natten när produktionen ökar). Alla gör självklart det som passar bäst!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *