Livet med en fyra månaders bebis

Hej finisar! Nu är vi vid den tiden på månaden då jag kör en bebisuppdatering, denna gång om livet med en fyra månaders bebis. I fredags var dagen D och vi ”firade” genom att ge Stella en liten, liten smaksensation: mosad banan. Kunde dock inte avgöra om hon var nöjd eller inte? Haha! Dessutom bytte vi från liggdelen till sittdelen. Lite tidigt kanske, enligt vissa. Men eftersom huvudet är stabilt och hon vagn-vägrade lite så kändes det som att det var dags. Och oj vilket ny värld som öppnade sig när hon kunde se mer!

Mående och utveckling

Förutom vaccinhärvan som jag helst vill glömma så har hon varit min vanliga goa och glada bebis. Nästan alltid ett leende på läpparna och dessutom bjöd hon ju på sitt första riktiga skratt! Dvs det där ”he he ha ha” lätet som var så bedårande så jag inte visste vart jag skulle ta vägen. Och några fler sådana har det blivit i slutet av månaden också.

Det händer ju förstås otroligt mycket i bebisars liv varje månad, men den här har ändå varit lite utmärkande på något sätt. Förutom skrattet så har hon helt stabilt huvud nu, vi behöver inte stödja det alls. Därav kan jag ju hålla i henne på ett helt annat sätt – bara det känns omvälvande.

Hon känns stark. Sprattlar med benen och gungar sig själv i raketfart i babysittern. En gång hakade den till och med ur ett snäpp lägre när hon var igång! Hon drar mig i håret så fort hon får chansen och det är inte helt lätt att ta sig loss, vilket får mig att starkt överväga en snygg page vid nästa frisörbesök.

Händerna har hon börjat få mycket mer kontroll på också. Hon greppar saker till höger och vänster och helt plötsligt har hon lyckats få in nappen åt rätt håll i munnen? Det krävs dock både ett och två försök innan den hamnar rätt, så visst har hon lite att jobba med 😉

Vi har ju fått lära oss att svart, vitt och rött är utmärkande färger för bebisar. Inte helt i linje med de väldigt neutrala tonerna som förekommer överallt, och så även i vårt hem. Så därför tar jag till både det ena och det andra för att få henne nöjd när hon blir uttråkad: idag var det en knallröd dumle förpackning och igår ett svart-rött tennisrör. Behöver ju inte vara så avancerat liksom.

Ammandet är lite mer utmanande nu eftersom saker i omgivningen enkelt fångar hennes uppmärksamhet. Att sitta och amma i en röd soffa till exempel var ju rena rama dödsdomen för gårdagens matstund tills jag noterade mitt misstag. Det är till och med så att hon stannar upp ätandet för att titta upp på mig och skratta. Fast då smälter man ju av gulligheten så….

fyra månaders bebis
Orkar inte att det här är min bebis. Vill äta upp henne

Vikt och längd

Frågade barnmorskan sist om bebisar kan växa för mycket? Svaret var självklart nej så jag får se till att pallra mig till gymmet för att stärka upp ryggen innan den går itu. Hon väger 7,5 kg och är 65 cm lång! Därav mellan storlekarna 62-68 just nu. Dock vet vi ju inte hur snabbt hon kommer växa på vilket gör det lite utmanande att klicka hem kläder för höst och vinter.

Sömn

Ett tag var jag så nöjd över att hon hade ca 2-4 uppvak per natt, för jag har ju aldrig riktigt behövt väcka henne för att äta i och med tillväxtkurvan. På senaste har dessa uppvak ökat till typ 8-10 st per natt vilket jag antar stör hennes sömn lika mycket som min? Som tur är så vill hon amma några minuter och sedan somnar vi båda två. Men det blir ju ingen riktig djupsömn för min del..

Vi började lite smått med att natta henne i spjälsäng i Småland under sommaren, och så flyttade jag över henne till oss första gången hon vaknade för mat. Nu har hon dock somnat mest i vår säng men jag känner att det påverkar allas sömn till det sämre. Så nu får vi ta oss i kragen och beställa hem en spjälsäng hit också! I Småland fick vi nämligen hennes kusins gamla som nu står i vårt lilla hus där, så vi behöver ju självklart en hemma.

Hur som helst, det intressanta med övergången från tre till fyra månader är ju faktiskt det här med sömnrutiner! Från att ha kunnat somna lite hur och var som helst, så börjar vi sakta men säkert få mer tydliga sömnrutiner.  Jag spanade in rulla vagns sömnschema(klick) för bebisar, tycker det är så bra att få ett hum om hur mycket sömn de små behöver. Men blev lite för noga med sömntiderna istället för att bara känna av vad Stella faktiskt behöver, så det är utmaningen nu.

Oftast ser det ut såhär (och det har börjat ta sig i slutet av månaden):

Vaknar 8.30. Första tuppluren runt 11-12 tiden, den kan vara allt från 30 minuter till 1,5 timme. Andra tuppluren runt 15-16, oftast en timme eller mer, och kanske en tredje runt 18 tiden innan hon somnar för natten allt mellan 19 och 21. Det varierar lite efter vad vi gör också! Men oftast blir hon inte på allt för dåligt humör om det skiftar lite (än).

tre månaders bebis
Älskar att bada <3

Det var det för den här gången! Kanske har jag glömt något men fråga gärna om ni undrar något speciellt. Puss bästa ni!

Här har jag skrivit tre månaders uppdateringen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *