Sammanfattning: 1 månads bebis

Godmorgon godingar! Eller ja, klockan är ju snart halv tolv i skrivande stund så det är inte direkt morgon. Men somliga drog sig i sängen idag och har precis ätit frukost, hehe. Adam åkte precis iväg med Stella och jag har hällt upp en kopp kaffe – redo att berätta för er om livet med en 1 månads bebis. För i tisdags blev hon ju fyra veckor och igår en månad gammal. Eh, tiden, where did you go???

Dag 1-31

Alltså hörni vilken roller coaster det har varit första månaden, förmodligen lika mycket för mig som för Stella. Tänk övergången ändå, från att ligga i magen i nio månader till att komma ut i världen! Om man bara visste vad som händer i små bebisars huvuden. Jag tror iallafall att det har varit en ganska bra övergång för både mig och henne (och hennes papi såklart). Visst har det varit både dagar och nätter då jag inte vetat vart jag ska ta vägen och hur jag ens ska överleva. Och det kan ju inte ha varit så kul för lilltjejen heller givetvis. Men i det stora hela så har det gått väldigt bra den här första månaden – man får nog acceptera att alla dagar är olika och att det kan dröja tills man hittar någon slags rutin.

Stella har börjat le (frågan är bara om hon förstår att hon ler, hehe) och hon har blivit mycket starkare redan. Hon älskar att åka bil, ligga i vagnen och i bärselen. Men allra mest att ligga på mig. Jag har somnat med henne på bröstet fler gånger än jag kan räkna vår första tid tillsammans. Till 90 % så är det så mysigt så jag dör, och resten av gångerna är det de enda som fungerar för att få henne lugn och då lite mer krävande.

1 månads bebis

Mående

Jag tror ändå att hon är en väldigt nöjd och glad bebis och vi försöker överösa henne med kärlek, såklart. Men vi har haft några bumbs på vägen hit och det är främst hennes lilla mage. Det är oftast på nätterna som hon ligger och spänner sig och trycker, hon kommer liksom inte till ro och det märks att det är stopp i tarmsystemet. Jag skulle inte säga att det är helt bra än, men det är absolut bättre! Det här är vad vi har testat:

– Magmassagen som de rekommenderar på BVC några gånger per dag
Magdroppar (klick) från Semper en gång per dag
Pysventiler (klick) (kommer aldrig kunna leva utan dessa!)
Uppvärmnngsbar nalle (klick) vid fötterna
– Rapning efter varje amning

När vi frågade barnmorskorna om rapning så verkade det inte som att det var så noga. Men oj vilken skillnad det gör, jag märker direkt att hon blir lugn så fort hon har rapat. Sen läste jag någonstans att när bebisar får varma fötter blir de lugnare och att det kan lindra en krånglig mage, så vi har en värmenalle vid fötterna i hennes nest som vi värmer när det är läggdags för natten. Tycker att det har hjälpt något faktiskt! Dessutom värmer det upp nestet lite så att övergången från en varm famn till säng blir behaglig.

Jag fick ju också tusen tips av er när jag frågade på min instagram vad som hjälper mot magproblem hos en 1 månads bebis. Vi valde att testa just magdroppar och pysventiler och det har fungerat relativt bra än så länge! Fick också många tips om Minifom magdroppar (klick), det kommer vi nog prova om det behövs framöver.

När jag var på BVC häromdagen så berättade jag att jag fått mycket tips om att byta de oljebaserade D-vitamin dropparna som man får från dem, mot vattenbaserade. Barnmorskan sa att det inte finns någon forskning på att de skulle vara bättre men att flera har berättat det för henne. Så hon gav mig en flaska vattenlösliga, så gullig! Så nu har vi precis kört igång med dem och så får vi se om de kanske hjälper.

1 månads bebis
VILL ÄTA UPP HENNE <3

Längd och vikt

Lilla tjejen är alltså redan 59 cm lång och väger 4,9 kg! Så hon har växt i raketfart den här månaden och vi kan officiellt inte ha storlek 50 längre. Eller jo, vissa pyjamasar fungerar fortfarande utmärkt (vi har dessa från H&M) men alla bodys och byxor är för små.

På BVC verkar de vara väldigt nöjda och tycker att det är bra att hon växer på. Men vår barnmorska förklarade också att just för att amningen har gått så pass bra och hon växer på, så är det lätt hänt att magen krånglar. Antar att det är en ”biverkning” som man får leva med helt enkelt.

*

Nu ska jag ta en dusch och göra hårinpackning för första gången på en månad. Ciao!

Det här blogginlägget innehåller annonslänkar.

 1. Stella är så sjukt söt verkligen, vilken goding du fått! Tack för ett superbra inlägg, har själv en 3-veckors bebis så intressant att läsa 🙂 Uppdatera gärna hur det går framöver! Magproblem här med, pysventilerna är verkligen en life saver. Angående rapning så tycker jag ofta det är jättesvårt att få bebisen att rapa, hur brukar ni göra, har du nåt tips? Att lägga över axeln funkar inget vidare tycker jag, men jag märker ju att han behöver få upp luften.

  Visst är det en berg-och dalbana med ny bebis. Helt livsomvälvande och fantastiskt och så otroligt krävande ibland. Tur att jag trivs hemma, har inget större behov av att komma ut varje dag och vara social. Däremot det där med att hinna få i sig bra mat, duscha, fixa sig lite så man känner sig fräsch, eller hinna andas lite och ha kvalitetstid utan en bebis i famnen… men det kommer såklart!

  1. Tack! Hon är riktigt mysig 😀
   Ja men visst är dom, kommer aldrig kunna leva utan haha. Med rapningen så brukar jag bara hålla henne upprätt och så ”slår” jag lite på rumpan, så brukar det komma upp tillslut men ibland tar det tid.. Man får nog prova sig fram, tycker inte heller att det är helt lätt.
   Åh jag förstår precis vad du menar! Men som du säger, det kommer nog med tiden när man kommer in i rollen lite mer. Lycka till! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *