Tio hälsotrender till hösten

Det här blogginlägget innehåller annonslänkar

Att vara hälsosam innebär olika saker för alla människor. För någon är det att ta en löptur då och då, för andra är det att meditera och för en tredje kanske att äta mycket grönsaker. Och för många säkert lite av varje? Och så för oss hälso-tokar: att hänga med i allt som andas wellness.

Vi har nog alla egentligen tröttnat på begreppet ”wellness” – med association till yoga och gröna smoothies. Inte för att det är ohälsosamt, utanför att vi ser det överallt. Nu vill vi gå en promenad och äta en sallad för att vi mår bra av det och inte för att lägga ut det på sociala medier med #wellness. Ja, det har verkligen fått en lite negativ laddning på senare tid. Men hälsa borde absolut inte ha några negativa associationer – alla vill vi väl må bra! Hur man strävar efter att ta hand om sig själv är upp till var och en, eftersom vi alla mår bra av olika saker.

Men – för en hälso-tok som mig själv då, så är det rätt intressant att vara med och förutspå (och haka på) hälsotrender. Jag älskar att testa nya saker för att öka mitt välmående, och när de funkar blir jag bara ännu mer pepp. Här är några av de saker jag förutspår kommer slå igenom det närmsta halvåret och framåt.

Hälsotrender

Slow juicer, tyngdtäcke, skin roller, macapulver, cbd-olja, ashwagandha, the new green protein

 

Anti-age har förmodligen sett dagsljuset för sista gången. Nu kommer det inte handla om att vara anti åldrande. Nej, vi åldras ju allihopa, så varför inte embracea åldern istället? Naturlig skönhet och att ta hand om sin hy (och kropp!) på bästa sätt oavsett ålder är det nya anti-age!

Något som redan fått ett uppsving är digital detox, men jag tror att vi nu kommer börja använda oss av det på riktigt. Det finns en gräns för hur mycket intryck vi orkar ta in på en dag och när vi inser att en så simpel sak som att stänga av telefonen en stund ger oss bättre koncentration, kommer det inte kännas lika unikt. Förhoppningsvis blir det till och med en del av vardagen.

Sömn, återhämtning och meditation blir viktigare än någonsin. Särskilt efter den här pandemin (tror jag). Många har mest troligt blivit mindre stressade under den här våren med möjligheten att arbeta hemifrån. Kanske på köpet fått en del insikter om vad som är värt att stressa upp sig för, och inte. Sömnen har prioriterats och detta i samma veva som tyngdtäcken blir allt vanligare: alla verkar ju sova som små barn med dessa

Andningen fortsätter ligga i fokus. Det pratas mycket om det parasympatiska nervsystemet, som aktiveras när vi djupandas (läs: åtta djupa andetag per minut). Då aktiveras kroppens reparationssystem och vi blir mer avslappnade och lugna.

Det parasympatiska nervsystemet aktiveras även när vi är i naturen! Dessutom läste jag någonstans att man numer skriver ut recept på att vara i naturen för människor som lider av depression eller utmattning, på grund av de lugnande effekterna. Jag kan bara skriva under på att det är den miljön jag mår allra bäst i.

Kanske har du redan hört talas om CBD olja? Jag skrev en artikel om det på FORNI (klick) i våras. CBD fortsätter att växa i Sverige för dess smärtlindrande och avslappnande egenskaper.

Något jag börjar se mer och mer är adaptogener. Ordet kommer från engelskans ”to adapt” och syftar på kroppens förmåga att anpassa sig till stress och skapa balans i vår återhämtning. Adaptogener är olika växtextrakt som till exempel Ashwagadha, Maca och Lakritsrot. De kan tas som piller, pulver eller i té- form.

Skin Rollers och Gua Sha börjar säljas på diverse sajter samtidigt som lymfmassage blir allt vanligare. De används för att stimulera vårt lymfsystem, som upprätthåller vätskebalansen i kroppen. Att stimulera lymfsystemet i ansiktet med till exempel en Gua Sha, eller få en lymfmassage, hjälper då till att dränera överflödig vätska.

Kollagen har redan blivit populärt i Sverige, men något jag ser mycket på amerikanska sajter är smaksatt kollagen. Nu vill vi ha vanilj eller chokladsmak istället för de helt neutrala – då jäklar blir det goda smoothies och shakes fullproppade med protein och aminosyror som stärker oss.

Sist, men inte minst – grönsaker. Att äta växtbaserat tycks bara anammas av fler och fler. Fantastiskt, tycker jag. Växtbaserad kost är en bra källa till viktiga vitaminer, mineraler och fibrer som våra kroppar behöver. Dessutom är det bra för klimatet! Ett enkelt sätt att få i sig mycket grönt är med en slow juicer – släng i de frukter och grönsaker du har hemma och vips så har du en smarrig juice.

*

HÄR kan du spana in stapelvarorna som jag har i mitt skafferi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.