Baka utan ugn: cookies med cashewnötter

INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR VIA ADTRACTION

Om det är någonting jag älskar att baka så är det enkla, snabba recept och som innehåller bra ingredienser (och är brutalt goda, såklart). Sådana som ger energi och njutning på samma gång. Och när man till och med kan baka utan ugn – ja då är det en riktig fullträff enligt mig!

Håll i er nu, för här kommer precis ett sådant recept. När jag scrollade genom Pinterest häromdagen och kom över ett liknande no-bake cookies recept så blev jag eld och lågor. Var såklart tvungen att komma på mitt egna och allra helst skulle det få klassas som hälsosamt. Sagt och gjort! Experimenterade mig fram till en variant gjord på kokosolja, cashewnötter, kakao, havregryn och med lönnsirap som sötning.

Vad är det då som gör det receptet hälsosamt? Jag får ofta frågor på min instagram om just det här med att beskriva ett recept som ”nyttigt” eller ”hälsosamt”. VAD är det som utgör ett hälsosamt recept? Jag kan babbla om det här hur länge som helst, men i grund och botten tycker jag såhär:

Saker kan vara hälsosamma för oss rent fysiskt men också psykiskt. Ibland är det hälsosamt att unna sig en påse lösgodis för att man är så brutalt sugen på just det. Ibland är det hälsosamt att unna sig sådant som ger energi, näring och njutning i ett.

När jag bakar sådant som ger både energi och njutning, som detta recept, så får man ju förstås tänka: behöver min kropp den här extra energin och sötningen? Förmodligen inte, eftersom kakor inte är till för att mätta hunger utan snarare ett komplement. Men att unna sig kakor eller annat fika är (enligt mig) en del av livet, och då kan det ibland gärna få bidra med näring till vår kropp.

Så låt mig nu länka till några sidor jag tycker har bra information om de ingredienser som många av er frågar mig om:

Kokosolja
Kakao
Lönnsirap

Nu till receptet! Det är som sagt BUSENKELT och när man blandat ihop alla ingredienser är det bara att ha lite tålamod medan kakorna stelnar i frysen. Ta fram dem ett par minuter innan servering och ät dem sedan direkt. Förvara i frysen och ta fram när sötsuget smyger sig på!

Ps. Det här receptet går verkligen att justera efter vad man har hemma och vad man gillar. Byt cashewsmör mot jordnötssmör eller byt havregryn mot en massa olika nötter. Hitta din touch på dem om du också vill experimentera.

baka utan ugn
Rör ner i en kastrull – blanda i gryn och nötter – klicka ut på bakplåtspapper och in i frysen! Tar inte ens 10 minuter. Yey!

baka utan ugn

Recept på mina no-bake cookies!

Hur många? Ca 7-8 kakor
Tid: 10 min prep + 1 timme i frysen

Ingredienser:

1 dl kokoslja
1 dl lönnsirap
6 msk kakao (gärna raw, tex denna)
4 dl havregryn
1 dl cashewnötter
180 g cashewsmör
0,5 tsk vaniljpulver
Flingsalt att toppa med
Kakaonibs att toppa med

Gör såhär:

1. Lägg kokoslja, lönnsirap, cashewsmör och kakao i en kastrull.
2. Smält samman på låg värme och rör om i ett par minuter. Konsistensen blir krämig.
3. Ta kastrullen från plattan och rör ner vaniljpulver, havregryn och hackade cashewnötter.
4. Klicka ut ca 7-8 kakor på en skärbräda med ett bakplåtspapper på.
5. Strössla lite flingsalt och kakaonibs på toppen.
6. Ställ in i frysen i ungefär en timme – ta fram och servera direkt!

(förvaras med fördel i frysen för att kunna avnjutas direkt när sötsuget kickar in)

*

Ett annat recept som går att baka utan ugn är den här mint-fudgen som är är sanslöst god!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *