Om att vara hälsosam i sommar och ändå njuta

Hej från Småland!

Vi brummade ner hit i onsdagskväll, otroligt förväntansfulla på det pangväder som utlovades. Och vilka dagar vi haft! 30 grader och strålande sol – man tackar ja. Älskar att gå rakt ut i trädgården när som helst man känner för det, att ta dagens första kopp kaffe på verandan, yoga utomhus och släppa alla måsten som gärna kryper sig på hemma. Dessutom fick jag en SUP bräda av Adam i mors dag present som jag redan använt flitigt, helt magiskt att glida fram på stilla vatten.

Jag har funderat mycket över vad jag behöver för att vara och känna mig hälsosam/balanserad i sommar sedan vi spelade in det senaste avsnittet av morgonshowen. Vad jag behöver ta bort och vad jag vill lägga till för att dagarna liksom ska bli så njutningsfulla som möjligt, oavsett vart jag befinner mig. Sommaren, eller egentligen hela livet, är ju en balans av vad vi behöver i våra liv för att må bra och vad vi känner att vi vill göra för att njuta. Många gånger går dessa behov isär, vilket lämnar en i ett läge att utvärdera vad som väger tyngst. Eller så utvärderar vi inte alls utan bara kör på.

Jag tror att ni precis som jag, vill känna att ni mår bra och tar hand om er själva under sommaren samtidigt som ni checkar av allt på sommarens önskelista. Så här tänker jag i sommar.

– Jag ska ta sovmorgon precis när jag känner för det, även om jag älskar min morgonritual. Jag kan vara ganska sträng mot mig själv och tvinga upp mig själv tidigt bara för att jag vet att jag mår så pass bra av att få starta dagen i lugn och ro. Men vissa dagar så måste jag känna in ifall sömn är viktigare än det, för det är ju ändå grundläggande för återhämtning och välmående. En bra balans mellan båda och att känna in när jag behöver sova, eller när jag bara är lite lat kommer följa mig genom sommaren.

– En ångestkänsla kryper sig ofta på när det är magiskt väder och jag är inomhus. I sommar tänker jag inte känna så! Även om jag älskar och vill vara ute så mycket som möjligt så får det inte bli maniskt att fånga varje soltimme. Det ska bara få vara härligt att kunna spendera tid utomhus när det passar med livet.

– Jag har skrivit ner precis allt jag vill göra, uppleva och känna i sommar. Varför? För att jag inte ska börja jämföra min sommar med alla andras via sociala medier. Istället vill jag bara att sociala medier ska få vara precis vad det är: inspiration.

Kanske sommarens godaste rätt att lägga på grillen – som dessutom går att variera i all oändlighet! Receptet HÄR.

– Jag vill boosta min kropp med så mycket hälsosam mat som möjligt, jag behöver det extra mycket nu när jag är gravid och mitt blodtryck är helt bananas (får headrush en miljon gånger om dagen). Däremot vill jag njuta av glass i solen, efterrätter, god mat på grillen och allt annat som hör sommaren till. Även här stavas ledordet balans mellan de båda, att bli manisk tömmer en bara på energi.

– Precis som av ovan anledning så vill jag röra mycket på mig under sommaren, men anpassa det efter livet. Det behöver inte vara pilates till youtube som jag vanligtvis gör, det kan lika gärna få vara långpromenader med vänner, en cykeltur istället för att ta bilen eller lite styrkeövningar i trädgården. Bara få in någon form av motion en liten stund, ett par gånger i veckan. Och får jag inte ihop det så ofta som jag vill så får det vara så! Och detsamma gäller när jag känner ett starkt sug eller behov av att röra på mig, då är det bara att tuta och köra – även om det är så lite som 15 minuter.

– En mobildetox är något jag verkligen ska unna mig själv ett par gånger i sommar. Just precis – unna. Det börjar ju med att tänka att det är någonting bra och fint man vill göra för sig själv, istället för att tänka att det är något sorts förbud man sätter upp. Jag behöver det för att kunna vara helt i nuet, och det vill jag vara. Jag vill insupa sommaren och minnas alla fina stunder utan att distraheras av annat under tiden.

– På tal om att ta tillvara på sommaren, så läste jag ett så fint inlägg som Nadja Mayr skrev på instagram, om att vara i nuet. Att om vi hela tiden är på väg någonstans, planerar vad vi ska göra härnäst eller ska bocka av alla måsten, så glömmer vi att njuta under tiden. Om vi alltid är på väg någonstans, så kommer vi aldrig komma fram. Det är när vi stannar upp som vi njuter på riktigt. SÅ jävla sant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.