Åtta hälso-budord jag lever efter

Jag är så glad att jag hittat tillbaka till min passion för hälsa. Den försvann ju lite ett tag i slutet av graviditeten – men NU(!) finally, känner jag mig mer peppad än någonsin på att hitta nya förhållningssätt till att leva hälsosamt med en bebis i mitt liv.

Jag älskar ju som ni vet att prova nya hälso-hacks, som olika superpulver och liknande. Men vissa delar av hälsa är ju faktiskt väldigt basic och behöver inte handla om ”det senaste”. Detta är åtta hälso-budord som jag lever efter (och alltid kommer göra).

1. Starta dagen med att stretcha

Ni har säkert sett på min instagram att jag startar dagen med typ 5-15 minuters yoga (nästan) varje dag. Jag älskar givetvis långa, lite tuffare yogapass också – men att starta dagen med att sträcka ut kroppen en liten stund och connecta med mig själv och andningen – det är typ det bästa jag vet. Missar jag morgonstretchen blir jag ofta lite cranky resten av dagen, så viktigt är det för mig. Yoga/stretch är ett bra sätt att få igång blodcirkulation, andning och typ kicka igång kroppen för dagen.

2. Var ute i naturen 

Alltså, naturen har ju typ healande krafter? När jag är ledsen/stressad/ofokuserad eller liknande så skriker min kropp efter att andas frisk luft. Typ gå en promenad eller sätta mig på klipporna vid vattnet där vi bor. Jag mår A L L T I D bättre efteråt. Det lugnar sinnet på något sätt och får mig att tänka klart. När jag varit på kontoret och behöver en paus så går jag bara genom någon park – man måste ju inte ta sig långt ut i skogen för att få lite av naturens läkekraft.

3. Vardagsmotion är A och O

.. är ju också ett bra tillfälle att få vara i naturen. Även om jag tycker om att träna och få upp flåset så vet jag att den rörelsen jag behöver varje dag är den klassiska vardagsmotionen. Typ gå till affären eller ta en långpromenad. Ni kanske läste artikeln jag skrev om vardagsmotion (klick) och hur viktigt det är för hälsan? Om inte, läs den! Ett mål jag har nu till hösten är att gå 10.000 steg per dag. Kanske någon som vill haka på?

4. Meditera och djupandas

Jag har varit riktigt kass på att meditera på senaste. Men jag vill få igång det igen, för jag vet hur bra jag mår av det. Ofta handlar det ju bara om att få in vanan – typ som att jag ställer på mig på yogamattan det första jag gör när jag vaknar. Kanske kan jag få in vanan att alltid meditera i 10 minuter när Stella har somnat för kvällen? Ja, det får nog bli målet faktiskt. Jag tycker om att meditera för att det får mig att gå ifrån den här ytliga andningen som ofta infinner sig under dagen. Under meditationen så djupandas jag istället och då börjar kroppen släppa på spänningar och reparera sig själv.

Meditation har så sjukt många fördelar för välbefinnandet – vill du grotta in dig så läser du min artikel om meditation HÄR (klick)!

5. Träna någon gång per vecka

Även om vardagsmotion är A och O så är ju träning faktiskt inte så dumt heller. För mig som bär runt på en 7 kg bebis så måste jag till exempel stärka min rygg – annars går jag nog av på mitten. Men! Med eller utan bebis – att träna någon eller några gånger per vecka är ju bra jäkla härligt. Inte alltid innan – men efter. Min kropp (och psyke) har nog aldrig mått så bra som när jag tränade ungefär fyra gånger per vecka. Då kombinerade jag löpning, styrketräning och yogapass. Faktum är också att min mage alltid fungerar bättre när jag får in träning i mitt liv.

Vegansk sallad med tahinidressing (klick)

6. Ät färgglad mat

En tumregel jag lever efter är fem grönsaker och fem frukter per dag – och mycket färg på tallriken! Den tanken finns liksom alltid med mig när jag lagar eller beställer mat. Frukt, grönsaker och rotfrukter innehåller så himla mycket vitaminer och mineraler som kroppen behöver, och dessutom så skapar mycket grönsaker till en måltid en bättre mättnadskänsla.

7. Undvik vitt socker så mycket du kan

Det pratas en del om antiinflammatorisk mat och vill man äta efter det så är socker big no no. Jag bryr mig sällan om att någon sås har lite socker i, eller om att min craving (mörk choklad) innehåller det. Men att skippa bullar, godis, läsk etc gör mitt blodsocker mer stabilt och då blir jag helt enkelt inte lika sugen. Jag blir mer balanserad av att skippa sockret! Därför bakar jag gärna raw-snacks som jag kan plocka fram ur frysen när sötsuget kickar in. Eller så använder jag kokossocker när jag bakar, som inte knasar till blodsockret lika mycket och dessutom innehåller mer vitaminer och mineraler.

8. Ät mer fibrer och skippa gluten

Sparar det bästa till sist! Och det är att skippa gluten (framförallt vitt vetemjöl) och äta mer fibrer. För är det något som får mig att må dåligt så är det när magen inte fungerar som den ska… girls, ni vet säkert vad jag menar. Fibrer håller igång mage och tarmar medan gluten tyvärr ofta har en förstoppande effekt. Gluten betyder lim och det är typ det som händer i tarmen vad jag förstår: maten fastnar liksom. Så frossa i fibrer istället! Dvs: grönsaker, frukt, havregryn, frön och nötter etc. Och lyxa till det med gluten (aka kanelbullar och nybakade frallor) någon gång ibland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *