Sammanfattning: livet med en två månaders bebis

Hej finingar!

Det känns knäppt att Stella funnits i våra liv i två månader redan. För två månader sedan var livet rätt annorlunda, och då ska vi inte ens prata om förra sommaren! Ändå är allting väldigt självklart och jag tänker knappt på hur livet var förut. Att ha en bebis och vara mamma är ju den nya verkligheten och jag skulle inte byta ut den mot något i världen. Känner sådan enorm tacksamhet för hur livet är precis just nu.

Andra månaden har varit mycket enklare än den första. Vi har ju faktiskt lärt känna varandra nu (vad konstigt det känns att säga så om sitt barn!) men också lärt oss känna igen hennes behov. Sovrutinerna har blivit mycket bättre på nätterna och vi har väl på något sätt vant oss vid en vardag med bebis. Har liksom fått lite rutiner och lärt mig vad som funkar att göra när jag är ensam tillsammans med henne och vad vi behöver vara två för.

Mående

I mitt förra inlägg om den första månaden (klick) så skrev jag att Stella börjat le, men förmodligen inte förstod det själv. Nu drar hon på smilbanden för fulla muggar och skrattar med världens sötaste ljud – jag smälter varenda gång!

Förutom det har hon börjat göra en massa andra urgulliga små ljud ifrån sig, som att hon pratar med oss, när hon är på bra humör. Igår satt hon i nästan en timme och tittade upp i himlen och babblade på medan vi satt ute och åt middag. Vi försöker prata tillbaka så mycket vi orkar (men slutar ofta med att vi härmar hennes ljud).

Stella har blivit väldigt mycket starkare – hon sparkar med benen och viftar med armarna hejvilt. Och hon har hittat den högra handen, den trycker hon gärna in i munnen flera gånger om dagen.

Alltså lilla tjejen verkar ju må prima. Hon äter 24/7, växer så det knakar, sover bra och skrattar. Magen som spökade i början har lugnat ner sig, men ibland kör det ihop sig och då brukar jag ge sempers magdroppar, så blir det bättre. Varvat med magmassage!

Längd och vikt

Men alltså, vår barnmorskas reaktion varje gång jag kommer dit, den är priceless. ”Du har grädde i mjölken!” utbrister hon varenda gång ”lilla Stella har växt så mycket!”. Själv börjar jag undra om en bebis verkligen ska växa såhär snabbt? Hon väger redan 5,8 kg och är 61,5 cm. Hoppade i princip över strl 56, vi hade de kläderna i typ två veckor. Nu har hon iallafall världens gulligaste små valkar.

Sömn

Oftast somnar hon på mig eller Adam i soffan runt klockan nio eller tio på kvällen, sedan bär vi in henne i vår säng och lägger henne mellan oss någon timme senare när vi ska sova. Vi har faktiskt tagit bort nestet, hon sover direkt i sängen nu. Alla avråder ju från det men det har fungerat allra bäst för oss och det är smidigast när jag ska amma på nätterna. Sedan vaknar hon kanske 1-3 gånger under natten.

Hennes första nap brukar vara runt 11, sen tycker jag att det är svårt att hålla koll och jag skulle inte säga att sömnen följer något direkt mönster. Hon sover iallafall mycket på dagarna och allra mest när hon får ligga i vagnen eller åka bil. Ibland är det korta stunder, typ 20 minuter, ibland ett par timmar.

*

Jag känner att jag kunnat landa i vardagen som mamma och tänker inte så mycket framåt. Visst ska det bli spännande när hon lär sig krypa, gå, prata och så vidare, men alla säger alltid att man ska ta tillvara på varje minut med sin bebis, för helt plötsligt växer de upp. Så det är precis det jag försöker göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *