Gravid i vecka 23

Tänk, nu har jag varit gravid hela vecka 23 också. Snacka om att veckorna går i ett! En del av mig vill bara bromsa tiden – för hur ska jag någonsin vara redo för att ta mig an rollen som mamma? Medan en del av mig vill snabbspola fram till förlossningen. Jag är så nyfiken på hur hon kommer se ut, vad hon kommer bli för människa och hur vårat liv kommer bli när hon väl finns här.

Så har jag mått

Den här veckan har jag varit mycket piggare än innan. Jag vet inte om det beror på att att det varit så mycket att fixa med innan julledigheten att någon slags superpower kickat in, och att sovmorgnarna i början av julledigheten gjort att jag varit mycket piggare på kvällarna. Oavsett vad så gillar jag pigga Amanda, hoppas hon är här för att stanna.

Min mage har verkligen ”poppat” sista veckorna och inte minst denna. Att vara gravid i vecka 23 har inneburit att jag ganska snabbt känner mig mätt och jag har svårt att få någon tyngd mot magen, då känns det som att jag ska spy. Halsbrännan har också slagit till nu, men bara lite till och från.

Det har kliat rätt mycket runt magen och höfterna, jag antar att det beror på att huden tänjer sig? Och jag har varit förstoppad i flera dagar. INTE så kul, nej.

Hälsa kost och träning

Juletider plus att vara gravid i vecka 23 har också fört med sig lite annorlunda livsstil än vanligt. Jag har skippat morgonyogan, inte läst böcker på kvällarna, varit väldigt lite utomhus och ätit annorlunda. Det finns egentligen inget att skylla på utom mig själv. Jag är en extrem rutinmänniska – så fort något bryter min rutin så tenderar jag att göra sämre val. Det vill jag verkligen ändra på, för att vara hälsosam ska inte alltid behöva planeras till punkt och pricka – det ska bara komma av sig självt.

Så jag har varit lite irriterad på mig själv för det, och för att jag har åsidosatt mina behov för andras. Det måste man såklart göra ibland, men det får inte bli för mycket! Jag har inte lyssnat inåt helt enkelt och det tar jag med mig in i vecka 24. Nu ska jag sätta en plan för hur jag kan ta hand om mig själv på bästa sätt den här veckan och här kommer ett utdrag:

  1. 30 minuter promenad minst 5 dagar
  2. Yoga varje morgon (5-15 minuter)
  3. Meditation när surret i huvudet blir för mycket
  4. Dricka té och läsa bok på kvällarna
  5. Minst en långpromenad på en timme

Förutom detta ska jag lägga julskinka och julgodis åt sidan och gå tillbaka till min mer ”gröna” livvstil. Planen är att få ihop lite härliga vintersallader som ni också kan ta del av!

Bebisen

När man är gravid i vecka 23 är bebisen runt 27 cm lång och väger mellan 450-550 gram. Jag får ofta små sparkar när jag och Adam ligger i sängen och pratar på kvällarna. Har en känsla av att det beror på att hon nu hör ljud utifrån, hur coolt vore inte det – att hon känner igen våra röster! Sparkarna kommer regelbundet och flera gånger per dag och det syns mer och mer tydligt utifrån.

Här har jag skrivit om vecka 22.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *