Nu ni, ska jag dela sommarens enklaste och utan tvekan godaste dessert, nämligen ett recept på mini pavlova! Pavlova är alltså ett annat ord för maräng och i detta sammanhang toppade med en cheesecake-kräm, jordgubbar och en skvätt syra i form utav citron. Ni hör ju? Kan det bli annat än magiskt? Nej! Och dessutom är det så enkelt att jag garanterar att det blir det godaste ni någonsin bjudit på – som dessutom verkar svårare än det är.
Att få till en god maräng kan kännas klurigt, men det krävs egentligen bara god förberedelse och lite fokus. Äggvitorna bör nämligen vara rumsvarma och det är A och O att helt undvika någon form av skal eller äggula i dem. Ha sedan tålamod under tiden du vispar och vänd ner sockret lite i taget, så är du på god väg till en tio-poängare.
Tips! Vill du tillsätta lite extra syra så föreslår jag ungefär en halv deciliter lemoncurd i cheesecake-krämen. Mums!
Mini pavlova med cheesecakefyllning och jordgubbar
Tid: 25 min aktivt + 45 min i ugnen
Ger ca 10 st maränger
Ingredienser maräng:
3 rumsvarma äggvitor
2 dl socker
1 tsk citronsaft
eventuellt 1 tsk maizenastärkelse
Ingredienser cheesecake-kräm:
2 dl vispgrädde
150 g färskost
1 vaniljstång
Jordubbstopping:
500 g färska jordgubbar
1 tsk socker
1 msk citronsaft
Gör såhär:
1. Börja med marängen. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Separera äggvitor från gulor och vispa vitorna hårt – så att du kan vända bunken upp och ner. Ca 5 min.
3. Ta sedan fram socker och, lite i taget, vispa ner det i äggviteskummet. Ca 5-10 min till.
4. Pressa sist i citronsaften och om du vill (om marängen inte känns toppig) maizena, tills konsistensen är hård och bildar små toppar.
5. Spritsa ut maränger på en plåt med bakplåtspapper, ca 10 cm i diameter.
6. Ställ in i ugnen i 15 minuter, sänk sedan värmen till 100 grader och låt dem stå i 30 minuter till.
7. Fortsätt med cheesecake-krämen under tiden. Vispa grädden i en bunke.
8. Rör ner färskost och vaniljstång tills du har en jämn smet. Ställ åt sidan:
9. Skär jordgubbar i mindre bitar och lägg i en skål eller bunke.
10. Strö över socker och sist citronsaft. Låt stå i 10 minuter.
11. Toppa dina färdiga mini pavlovas med en klick cheesecake-kräm och sedan jordgubbar.
12. Klart!
Tack för recept! Bakade för någon vecka sen och det blev verkligen kanon 🙂 supergott!