En tvåbarnsmammas relation till hälsa

Under en väldigt lång har jag försökt hitta någon slags definition för min relation till hälsa. Att bli tvåbarnsmamma har svept bort en stor del av det jag definierade som mitt hälsosamma jag, men samtidigt känner jag mig mer hälsosam än någonsin.

Innan jag fick barn såg jag mig själv som en väldigt hälsosam person. Jag tränade fem dagar i veckan, var ute på långa promenader ofta, drack smoothies stup i kvarten, mediterade, lyssnade på peppande podcasts, läste enormt mycket böcker om självutveckling och det ena med det andra. Helt enkelt alla de där ”typiska” sakerna som många kopplar samman med ett hälsosamt liv och allt detta fick mig helt klart att må väldigt bra på många plan.

Men jag hade också mycket hjärnspöken, strikta krav på mig själv och min kropp, många saken på min ”måste” lista som jag varje kväll gick igenom i mitt huvud. Det lät i princip ”idag har jag gjort a, b och c! Men fan, jag gjorde d, e och f vilket jag inte borde… juste, nu måste jag känna tacksamhet för dagen också för det ska man göra, okej jag är tacksam för 1, 2 och 3”.

Idag ser livet helt annorlunda ut. Jag sover runt 5 timmar per natt, tränar en gång i veckan, äter köttbullar och makaroner tillsammans med barnen trots att jag inte gillar det, för att jag bara inte orkar göra något annat. Har inte yogat eller mediterat i mer än 5 minuter på flera månader och är nöjd om jag hinner lägga mig och läsa bok ett par minuter en kväll i veckan.

Men vet ni vad den stora skillnaden är? Jag har inget dåligt samvete eller ångest för det.

Den målbilden jag hade för ett hälsosamt liv är fortfarande en del av vad jag strävar efter, men det finns inga krav. Nu är jag överlycklig om jag hinner och orkar (!) göra sådant som grundar mig lite extra eller som jag känner ger mig en stor dos energi. Och även om jag fortfarande ställer höga krav på mig själv så är jag mycket mer accepterande tillåtande till att låta dagsformen avgöra.

Idag ser jag hur ohälsosamt mitt hälsosamma liv ändå var. Och även om jag kan önska att jag fick sova betydligt mer, hann träna oftare och hade både kraft och inspiration till att laga massa hälsosam mat, så tycker jag ändå att mitt liv nu är mycket mer hälsosamt av just den anledningen.

Man måste fan vara snäll mot sig själv och ställa rimliga krav.

xx

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *