Sega rutor med karamell, mandel och choklad

Håll i er, för det är dags för ett nytt dunderrecept!

Lekte med tanken av mandelbotten, karamell och choklad vilket resulterade i dom här godbitarna. Det är svårt att hålla sig till en, helt ärligt. Men å andra sidan så måste man ju inte det.

Jag har upptäckt att bakchoklad funkar absolut bäst för dessa typer av recept, då ”vanlig” choklad (typ marabou) oftast smälter snabbare och därmed blir kladdigare. Men med det sagt så funkar verkligen vilket som, så länge man inte har något emot lite extra kladd. Jag tog 100 g mörk choklad 70 % och 50 g i 55 % vilket blev kanon – men även här funkar vilken kakaohalt som helst.

Recept på rutor med karamell, mandel och choklad:

Mandelbotten:

3,5 dl mandelmjöl
0,5 dl lönnsirap
1 tsk vaniljpulver
2,5 msk smält kokosolja

Karamell:

4 dl kokosgrädde
0,5 dl björksocker
0,75 dl kokossocker
2 msk lönnsirap
1 msk kokosolja
0,5 tsk vaniljpulver
0,5 tsk salt

Chokladöverdrag:

200 g mörk choklad
2 tsk kokosolja
Flingsalt

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda alla ingredienser till bottenlagret i en skål.
3. Häll ut i en form iklädd bakplåtspapper och tryck till smeten jämnt i botten.
4. Sätt in i ugnen i ca 20-25 minuter, tills gyllene runt kanterna. Påbörja sedan karamellen.
5. Häll ner alla ingredienser till karamellen i en kastrull. Koka upp och låt sedan puttra på medelhög värme i ca 15-20 minuter tills du har en kladdig konsistens (gör kulprovet, men låt inte smeten puttra så länge att den hinner bli för hård likt klassisk knäck. Något rinnigare).
6. Häll ut karamellen ovanpå mandelbottnen och ställ in i frysen i minst 30 minuter.
7. Smält chokladen över vattenbad ihop med kokosolja och rör om ordentligt.
8. Häll den smälta chokladen ovanpå karamell lagret och strö på flingsalt. Ställ in i frysen i minst 20 minuter till innan du skär upp i valfri storlek!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *