Husbygget del 1

Heeej! Okej så jag frågade er på instagram om ni var nyfikna på vårt kommande husbygge och ni var såååå många som svarade ja! En vän till oss sa att man tar ca 15-20000 beslut när man bygger hus, så som ni förstår är detta något som kommer ta upp mååånga hjärnceller den närmaste tiden haha. Därför blev jag så glad att ni vill vara en del av den här processen <3

Vi är ju rookies när det kommer till detta och ibland tänker jag att vi är ute på hal is, för att det finns så otroligt mycket man måste ha koll på. Så vi är nog inte så pålästa som man skulle kunna vara, utan tar hela processen lite allt eftersom. Ganska typiskt oss skulle jag säga, att tänka att ”allt löser sig”. Men det gör det ju också alltid!

Hur som helst, låt oss ta det från början:

Vi har köpt en tomt! På översta bilden här ser ni utsikten från det som kommer vara andra våningen. Tomten är ungefär 1200 kvm och har utsikt ut över sjön och rakt in i en tallskog. Bakom skogen ligger golfbanan, så området är väldigt naturnära. Åt andra hållet har vi sällskap av ett 30-tal andra kala tomter som så småningom också ska få hus på sig. Området? Tranås! Yep, den här stockholmaren ska gå och bli smålänning. Mer om just det en annan gång.

Vi har valt att bygga lösvirke, dvs inte något ”färdigt” kataloghus utan en arkitekt ritar huset och vi bestämmer allt material. Vi har haft första samtalet med arkitekten ganska nyligen och faktum är att vi ska få första ritningen den här veckan. Iiih, så pepp!! Förmodligen kommer vi hinna ändra ett par gånger innan ritningen är spikad och det känns rätt skönt, för det är inte det minsta lätt att bestämma sig för hur allt ska få se ut. Det finns ju SÅ mycket fint. Däremot har vi ändå en ganska tydlig bild av vad vi vill och än så länge stämmer våra visioner ganska bra med varandras när det gäller helheten.

Mahir på Studio Ark ritar vårt hus (instagram här klick) om ni vill få en hint om vilken stil vi satsar på.

Vi tänker oss ca 180-200 kvm, mycket stora fönsterpartier mot skog och sjö, även en terass som ska fånga kvällssolen och ge oss ännu mer utav sjöutsikten. Fasaden blir någon slags träpanel. Öppen planlösning mellan kök och vardagsrum, jag tänker mig ett rejält kök med mycket ytor där jag kan go crazy med bak-och matlagning. Två badrum, det på övervåningen ska ha ett badkar vid ett större fönster med utsikt rakt in i skogen. Oj vad många bad det ska få bli där… mm. Sovrum med dörr ut till terassen och morgonsol. Ja det finns mycket önskemål så att säga och vi får se vad allting landar i!

Planen just nu är att skynda långsamt. Det kommer förmodligen ta drygt 2 år tills vi flyttar så som vi tänker nu. Eller ja, vi måste flytta in senast februari 2024. Vi blir väl klara med ritningen nu innan sommaren, sen ska vi få ihop en produktkostnadskalkyl för hela köret så att vi kan ansöka om byggkredit. Vi måste hitta någon som kan bygga huset, så det kommer säkert inte börja byggas på förrän vid årsskiftet. Och sen tar ju det ett tag. Så som sagt, skynda långsamt. Både skönt och lite jobbigt, mitt tålamod är inte det bästa om vi säger så! Samtidigt är jag inte redo att lämna Sthlm riktigt än..

Om ni har några frågor är det bara att hojta. Annars hörs vi i husbygget del 2 när det är dags! xx

Här ska det stå ett hus om två år. Vårt hus! Galet. En dröm som blir sann alltså.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.