Livet kan vända när som helst

Hej gullnosar! Ska vi snacka lite mammagrejer?

Just nu är småbarnslivet uppdelat i 80-20: 20 % jobbigt och 80 % bra. Och hälften av det bra är faktiskt bra jävla härligt.

Barnen sover lite olika tider under natten men båda sover som änglar just nu, vilket har gett oss ett fönster på ungefär 4-5 timmars sammanhängande sömn, och ibland 1-2 timmar till efter det. Jag känner bara herregud (!) vad vi förtjänar det efter allt kaos med Stellas sömn och tacksamheten sköljer över mig varenda morgon. Molly är ju så liten än och sover största delen av dagen, medan Stella är på förskolan mellan 9-15. Morgnarna går oftast helt utan gnäll och även eftermiddagarna innan Adam kommer hem från jobbet. Kvällarna är lite kämpigare men det är ändå lite från dag till dag. Molly har nog det som beskrivs som kvällsoro och vissa kvällar har jag vaggat på en skrikande tjej till och från i timmar. Men i det stora hela så är allt väldigt, väldigt bra nu: glada, snälla och välmående bra är lika med lyckliga föräldrar.

Jag hoppas att jag kan säga det utan att det sticker i ögonen på andra småbarnsföräldrar, för vi vet alla att allt kan förändras över en dag. När jag ser tillbaka på hur föräldraledigheten varit med Stella så har vi gått igenom så brutalt kämpiga perioder. Inte bara med sömnen, utan hela vardagskonstellationen. Men periodvis var det också helt fantastiskt! Den röda tråden jag kan se är att när jag avsatte tid för att ta hand om mig själv så kändes allt lite mindre kämpigt, för desto mer nöjd man är med livet desto enklare är det att hantera utmanande situationer. Att fylla på med energi är ju A och O för att må bra, speciellt i tuffare perioder i livet. Och det bär jag med mig varje dag nu för det är så otroligt enkelt att åsidosätta sina behov eller fastna i beteenden som snarare dränerar en på energi.

Så just nu så njuter jag av varje dag då allt känns smärtfritt och jag tar varje sekund jag kan till att fylla mig själv med ljus, energi och kärlek. Det kommer inte alltid att vara såhär enkelt, mitt tålamod kommer prövas en miljon gånger, jag kommer känna mig som en dålig mamma, jag kommer stänga in mig själv i badrummet och gråta och jag kommer somna utmattad på kvällarna. Jag tror det är oundvikligt. Allt kan inte alltid vara enkelt. Men jag kommer också skratta så jag gråter, överösas av stolthet och lycka, känna att livet är komplett och vilja pussa sönder barnen för att jag älskar dom så mycket.

Om du är i en kämpig period just nu: enklare tider kommer, håll ut och ta tid för DIG så ofta du kan.

Om du är i en härlig period: njut, känn tacksamhet för det som är och fortsätt fylla dig själv med ljus.

xx

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *