Heminredning och harmoni i vardagsrummet

I betalt samarbete med FAVI

Jag minns när jag var ungefär tio år och var helt tokig i inredning. Målet var att bli inredningsarkitekt när jag blev stor och minst en gång i veckan fick möblerna i mitt rum en ny placering. Att flytta en stor garderob och mitt piano (!) var helt klart en utmaning som en tanig liten flicka – men skam den som ger sig. Mitt rum skulle ju bli perfekt.

I och med mina första egna boenden och tight ekonomi började intresset sakta dö ut och plötsligt kom andra prioriteringar långt före mitt hem. Att jag har flyttat i snitt en gång per år sedan jag klev ur tonåren och in i ”vuxenlivet” har inte direkt gjort det enklare att skapa ett genomtänkt hem. Ett hem som verkligen känns hemma. För det tar ju sin lilla tid att komma i ordning och lista ut vad man vill skapa för känsla med både möblering och inredning.

Någonstans i takt med att jag blev gravid och världen drabbades av en pandemi, så smög sig intresset sakta men säkert på igen. Jag började spendera betydligt mer tid hemma samtidigt som jag ”boade” inför bebis. Nu har vi bott i vår nuvarande lägenhet i två år (längsta i hela mitt vuxna liv!) och även om målet är att flytta till hus inom en ganska snar framtid  så vet vi att vi kommer bo här fram till dess. Och då ska man ta mig tusan trivas! Så möbler har börjat roddas om och bytts ut, prylar har flyttats från ett hörn till ett annat och sedan tillbaka igen. Och när jag precis trodde att jag var nöjd så börjar allt om igen. Precis som när jag var en liten tjej.

Men är det inte precis det som innebär att skapa ett balanserat och hemtrevligt hem?

Att prova sig fram. Flytta runt möbler och känna in vad som passar bäst på vilken plats, vilka nyanser som känns bäst, hur helheten känns. Med en tydlig bild av vad man vill skapa för känsla och allt vad det innebär, förstås.

Det är viktigt för mig att mitt hem är en oas där jag trivs, där jag kan slappna av, återhämta mig och känna mig lite stolt över. Mitt vardagsrum är den solklara oasen här hemma. Det är ju liksom hjärtat i ett hem! Där man umgås, har kul, slappnar av, vilar och bara är. Vårt vardagsrum är fortfarande en work-in-progress, men på god väg nu. Att den ena hörnan består av ett leksakskök, ett babblarna-tält och ett hav av leksaker har jag accepterat, för vad vore väl ett fint och harmoniskt vardagsrum om inte Stella fanns där bredvid oss och kantade harmonin med bus?

favi

Med det sagt så finns det några saker jag tänker på och väger in i planeringen av ett vardagsrum, dessa är följande:

1. Jag älskar att blanda budget med lite lyx och framförallt variera produkter från olika butiker. Det viktiga är aldrig prislappen utan helheten, och att inte låsa mig vid vissa butiker eller märken. För att skapa det så tycker jag att FAVI är ett klockrent företag, de är nämligen en sökmotor för heminredning. När du hittar en produkt som du gillar så slussas du vidare till butiken som säljer varan – så du har alltså allt samlat – som google i heminrednings-format! Hur smidigt?

2. Jag skrev en artikel om feng shui för ett tag sedan och de tipsen har jag tagit med mig så mycket i planeringen av vårt hem (finns här) när det kommer till färg, form och helheten. Läs den! Jag tycker det är så intressant hur färg, form och doft påverkar våra sinnen och mående. Jag har spenderat otroligt mycket tid hemma det senaste året, så självklart har behovet för ett harmoniskt och fint hem blivit mycket mer påtagligt nu. Och jag är SÅ glad för det.

3. Flera olika ljuskällor i delar av vardagsrummet skapar mysigast belysning tycker jag. Och mysigt ska det vara i detta rum! Golvlampor, bordslampor, ljuslyktor och ljusinsläpp från fönster som jobbar tillsammans. Jag är inget fan utav taklampa i vardagsrummet, hehe. Den belysningen blir så.. tråkig?

4. Jag tycker att det blir så fint att variera flera olika naturmaterial som linne, rotting, trä, bomull, ull och jute. Naturmaterial ger liksom en varm, ombonad känsla och jag gillar verkligen tanken av att ta in naturen i hemmet! Därför har jag också ofta öppna fönster en stund varje dag, för att få in frisk luft och vädra.

5. Växter i vardagsrummet är ett måste! Jag gillar tanken av att växter renar doften i hemmet men framförallt gör de pricken över i:et för ett komplett vardagsrum, håller ni med? Mina favoriter är pillerfikus, benjaminfikus, fiolfokis och fönsterfikus (hahah bara fikusar).

Här är några produkter som jag hittade via FAVI och det KLIAR i mina fingrar att klicka hem dem.

FAVI

loungestol // bordslampa // kuddfodral // spegel // fikus // vas // pall // soffbord

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *