Lax med avokado, mango och spetskålssallad

Hej vänner! Mår ni bra? Jag har precis fått galningen att somna efter att ha kämpat i 1,5 timme, så känner mig lite tömd på energi (och tålamod) men också väldigt lättad att det gick tillslut. Precis innan detta hann vi iallafall få i oss en utsökt lunch (om jag får säga det själv) nämligen lax med avokado, spetskålssallad och lite annat gott! Så självklart ska jag dela receptet med er.

Jag har varit sugen på att göra den här salladen med spetskål och dressing på majonäs sedan Jennie visade upp den i Learn from the expert på Forni. Kollade ni? Annars finns den här! Det är en otroligt enkel sallad men med mycket smak som man kan kombinera med lite allt möjligt. Och helt magiskt god dessutom.

Här hemma blev den i kombination med lax, avokado, svart ris, mango etc. och det blev faktiskt det godaste jag lagat här hemma på länge. Ska nog laga detta till lunch imorgon också när jag tänker efter.

lax avokado

Recept på lax med avokado och spetskålssallad

Ingredienser:

2 bitar lax á 125 g
2 portioner svart ris (ca 1,5 dl torrt)
1,5 dl kokosmjölk (jag använde garant’s)
100 g mango
0,5 dl edamamebönor
1 avokado
0,5 citron
0,5 tsk chiliflakes
1 krm salt

1 litet spetskålshuvud
3 msk majonäs
1 tsk risvinäger
1 msk soja
2 tsk sesamolja
en nypa socker
3 msk sesamfrön (gärna rostade)

ett par knippen koriander
+ extra sesamfrön att strö på

Gör såhär:

Börja med att koka upp det svarta riset enligt anvisning – men byt ut 1 dl vatten mot 1,5 dl kokosmjök. Svart ris ska koka i ca 45 minuter.

Tina eventuellt mango och edamamebönor om dessa är frysta. Skär mangon i små tärningar om du använder färsk.

Sätt ugnen på 125 grader. Placera laxen i en ugnsform, ringla lite olivolja i botten och strö över salt, pressad citron och chiliflakes. Ställ in laxen i ugnen när det är 25 minuter kvar på riset, så blir de klara samtidigt.

Strimla spetskålen med en mandolin och lägg i en skål tillsammans med kallt vatten i 10-15 minuter.

Blanda ihop ingredienserna till dressingen under tiden: 3 msk majonäs, 1 tsk risvinäger, 1 msk japansk soja, 2 tsk sesamolja, en nypa socker och 3 msk sesamfrön.

Häll av spetskålen i ett durkslag och låt rinna av ett par minuter. Blanda sedan ihop med dressingen.

Skiva avokadon och hacka koriander.

Placera svart ris, lax, avokado och spetskålssalladen på två tallrikar. Strö över mango, edamamebönor, koriander, lite extra sesamfrön och en nypa flingsalt. Klart att servera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *