Menscykelns faser

Hej fina ni

Jag beklagar min frånvaro, livet har tagit tag i mig istället för tvärtom. Så kan det bli ibland! Jag övar på att vara snäll mot mig själv och släppa lite på alla måsten.

Jag känner iallafall för att skriva av mig lite angående menscykeln, pms och allt därtill.

I somras när jag var på efterkontroll hos barnmorskan så fick jag minipiller utskrivet. Jag började knapra dem utan att riktigt tänka efter men ju mer tiden gick kände jag att det inte var riktigt rätt val för mig. Därför har jag slutat.

Jag vill att min menscykel ska få vara så naturlig som möjligt så att jag fullt ut kan lära känna den och min kropp. Menscykeln består ju av tre faser då det händer olika saker i kroppen, som kan signalera vilken fas man befinner sig i. Jag tror att det kommer underlätta mycket i livet om man känner igen faserna! Som att man kan vara lite snällare mot sig själv när man förstår dem bättre.

Jag har inte haft mens sedan jag födde Stella (vilket i för sig inte är så konstigt, det verkar vara vanligt att den uteblir tills det att man slutar amma, och det har jag ju inte slutat med). Men jag kan känna igen vissa måenden som jag kopplar till pms så därför tror jag ändå att något är på gång. De senaste dagarna har jag till exempel varit väldigt nära tårar, känt mig extra trött och hungrig och generellt ur gängorna. Hormonobalans deluxe. Jag längtar väl inte direkt efter att få mens igen men när cykeln är igång så blir det lite som ett kvitto på varför man mår som man mår, och det kan jag se fram emot. Förstår ni hur jag menar?

Visste ni föresten att våra hormoner påverkar vårt mående så pass mycket att vi har en vecka (!) då vi är lika balanserade som män är hela tiden, varje dag. Hur sjukt är det? * update: jag är ingen expert såklart, och balanserade är kanske fel ord? Glada och nöjda kanske stämmer bättre? Jag måste (och vill) läsa på mer om ämnet! Hur som helst är våra hormoner otroligt växlande under menscykeln och just våra ”må bra” hormoner, oxytocin och serotonin, har ungefär en vecka då dom pikar.

Hur som helst så älskar jag initiativet som womensync har tagit och skapat kost utifrån de tre faserna, för att vi kvinnor ska må så bra som möjligt under varje fas. När jag lär mig känna igen mina faser igen ska jag börja göra deras recept.

*

Trevlig helg godingar! Passa på att njuta fullt ut.

 

  1. Reagerade på meningen ”Visste ni föresten att våra hormoner påverkar vårt mående så pass mycket att vi har en vecka (!!!) då vi är lika balanserade som män är hela tiden, varje dag.”. Menar du at kvinnor i jämförelse med män är obalanserade 3 veckor varje månad? Och männen alltid är balanserade? Himla lustig jämförelse. Som om männen är måttstocken som vi kvinnor ska mäta oss efter? Män har cykler också. Mäns hormonella cykel varar i ett dygn. Under dygnet så sker en rad av olika horomonutsöndringar, varje morgon så börjar deras cykel om på nytt. Kvinnor har månadslånga cyklar. Vår variation i hormonutsöndring sker under en längre tid. Lika mycket ”obalans” som vi kvinnor upplever p.g.a. vår cykel under en månads tid, lika mycket ”obalans” har män under EN DAG rent hormonellt sätt.

    1. Hm, det var någonting jag läste i en app, maya har jag för mig det var. Att kvinnor är lika glada (oxytocin, serotinin) som män under första delen av cykeln. Att mäns humör är mycket jämnare över en månad än kvinnors är, därav att humörsvängningar är så relaterat till kvinnor/menscykeln. Jag tycker absolut inte att männen är måttstocken(?) utan ville bara förmedla att våra hormoner är upp och ner under månaden. Jag är ju ingen expert inom området såklart! Men det vet ju alla som följer mig 😉 Men kan ju formulera meningen annorlunda så det blir tydligt 🙂
      kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.