Knaprig granola med cashewsmör

Godkväll finingar! Nu ska jag dela mitt absolut bästa recept på knaprig granola med er. Länge (!!) har jag experimenterat med granola för att lyckas få den knaprig. Jag har provat en miljard recept (kanske inte riktigt, men ändå måånga) och kommit fram till att det enklaste sättet att fixa detta är genom två saker: flytande sötning och nötsmör.

Ändå går det att variera det här receptet rätt bra. Byt ut fröna till de du tycker bäst om (tex linfrön mot krossade chia osv) och om du vill kan du även byta ut pumpafröna mot nötter, till exempel mandlar eller macadamia. Vill du använda mandelsmör istället går det utmärkt! Och är du allergisk mot nötter så väljer du tahini istället – det är sesamfrön mixade till ett smör.

Jag använder denna knapriga granola på det mesta: turkisk yoghurt med frukt och bär, smoothiebowl på fryst banan och bär och inte minst i någon vegomjölk (alpros kokos/mandel är favoriten) med skivad banan.

När det kommer till näringen i frön så håller den sig allra bäst om dessa inte hettas upp över 100 grader. Därför får denna granolan ta lite tid, två timmar i ugnen närmare bestämt. Men då vet du att alla fina näringsämnen bevaras och du kan njuta till fullo av din granola.

Ps! Gör gärna dubbel sats så har du så det räcker ett bra tag <3

knaprig granola
Världens godaste granola med mango, banan och turkisk yoghurt.

 

Recept på knaprig granola

Ingredienser:

3 dl havregryn
1 dl kokosflingor
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
0,5 dl sesamfrön
0,5 dl linfrön
0,5 dl cashewsmör
0,5 dl lönnsirap
1 msk kokosolja
1 msk kanel
1 msk kardemumma

Gör såhär:

Sätt ugnen på 100 grader.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör om. Häll ned cashewsmör, lönnsirap och kokosolja och rör om ordentligt så allt fördelas väl.

Häll ut på en plåt iklädd bakplåtspapper och massera till lite snabbt med händerna så det klumpar sig. Ställ in i ugnen i två timmar – rör om minst en gång under tiden.

Klart! Svårare än så är det inte – det går verkligen på ett kick att röra ihop. Sedan gäller det att ha tålamod medan den göttar till sig i ugnen. Förvara i en glasburk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *