Periodisk fasta när man ammar?

Idag skrev jag på min insta story att jag kommer köra tarmvila i en vecka. Det var många som reagerade på detta och skrev till mig att det inte är rekommenderat att fasta/göra dieter när man ammar.

Jag har aldrig någonsin varit ett fan av dieter. Jag har nog aldrig ens testat en tror jag? Men som ni vet så tycker jag att kost och hälsa är både kul och intressant, och därför är tarmvila någonting jag är nyfiken på. Inte i diet-form (men visst skulle jag inte bli ledsen om jag tappade några gravidkilon på köpet) utan snarare som en ”hälsokur”. 

Tarmvila är nämligen en slags fasta som kan utföras på många sätt, men där målet är att förbättra sin hälsa. Jag har varit nyfiken på det länge, men blev extra nyfiken när jag läste Ikigai boken (klick). I boken får man ta del av hur människor lever i de blå zonerna, det vill säga de platser i världen där man i genomsnitt lever längst. Och då är just tarmvila och fasta något som tas upp.

Man skulle kunna säga att periodisk fasta handlar om balans. Balans mellan att äta, och inte äta. För om vi äter det första vi gör på morgonen tills precis innan vi går och lägger oss så jobbar tarmarna konstant, och då får de aldrig vila. Periodisk fasta är ett sätt att vila matsmältningsprocessen i kroppen och istället låta den förbränna sådant som inte gynnar kroppen.

Men som sagt, så är det inte att föredra när man är gravid eller som jag, ammar. Så varför vill jag testa?

För det första så vill jag nämna att jag älskar mat, och allra mest frukost! Men jag äter det oftast för att det är gott, inte för att jag är hungrig. Jag är inte den som vaknar vrålhungrig utan väntar gärna en stund tills jag äter.

Sedan jag fick barn så har mina matvanor kastats om rejält. Jag går inte upp särkilt tidigt längre utan kanske runt nio, och frukost blir närmare elva tiden. Alltså egentligen närmare lunchtid. Jag har liksom ingen bra rutin på måltiderna över huvud taget längre. Kanske får i mig lunch vid 13 när jag inte hunnit bli hungrig, eller så sent som vid tre-fyra. Och vi ska inte tala om sötsuget som slutet av graviditeten och amningen dragit med sig. Middag blir närmare 21 och då är det inte långt till läggdags. Sjukt onödigt.

Så, jag vill testa att fasta/tarmvila för att:
– Få mer rutin mina måltider
– Minska mitt sötsug
– Rensa kroppen
– Sluta med småätandet

Men – jag vill inte svälta. Jag vill äta vanliga måltider och mellanmål och jag vill må bra. Därför väljer jag att utgå från den såkallade 16:8 varianten. Alltså att vila kroppen i 16 timmar och äta under ett 8-timmars fönster. Det känns rimligt för just mig och jag tror inte att jag skulle må bra av att att få äta under färre timmar än det, men alla får ju göra som man vill. Jag tror också att det är en variant som inte kommer påverka min bebis negativt. För jag vill självklart inte göra några förändringar som är inte är bra för henne.

Det är mer ett sätt att få i mig maximalt med näringsrik kost, för oss båda. För mig handlar det inte om att specifikt äta mindre utan mer om att få sundare vanor. Och jag tror inte det kommer påverka Stella sålänge jag inte går runt vrålhungrig 24/7.

Hur som helst så tänkte jag testa detta i en vecka för att se vad som händer.

Så vad är fördelarna då? 

– Minska eventuella inflammationer i kroppen
– Förbättrad koncentration
– Stabilisera blodsockernivåerna
– Ökad energi
– Eventuell viktnedgång

Så vi kör en check-in i början av juli så ska jag berätta hur/om det har fungerat för mig och om jag fått ta del av fördelarna. Mår jag eller Stella dåligt av det så kommer jag avbryta och testa igen när jag slutat amma.

Hur ser ni andra gravida/ammande på detta? Tror ni att det påverkar bebisen negativt? Dela gärna era åsikter!

Puss och kram <3

 1. Hej Amanda!
  Jag har aldrig tidigare kommenterat hos dig men såg att du la ut om detta på insta.
  Jag förstår att du är insatt i kost och hälsa och tycker att det är bra att du inte vill använda detta som bantning. Dock ser jag att en av ”hälsofördelarna” som nämns är viktnedgång. Jag tänker att detta inte låter helt förenligt med amning då de generella kostråden för ammande är att äta 500 kcal mer än icke-ammande och vara försiktiga med viktnedgång. Men om du kan äta tillräckligt trots periodisk fasta är väl säkert inte metoden som sådan oförenlig med amning.
  Du har säkert koll på detta men vid viktnedgång kan miljögifter som varit lagrade i kroppen gå ut i bröstmjölken därav bör man vara försiktig med dieter/bantning.
  Hade varit toppen om du nämner detta på insta då du säkert påverkar fler ammande kvinnor att äta nyttigt och kanske prova fasta, vilket ju är jättebra om det görs på ett säkert sätt och man inte äter för lite.
  Allt väl!
  //Denise

  1. Hej Denise!
   Tack för din kommentar. Det stämmer mycket väl som du säger! Jag pratade faktiskt med min mamma om det i dagarna (hon är näringsterapeut) för att reda it lite frågetecken. Kommer skriva mer om detta när veckan har gått och förtydliga just det du nämner🥰
   Kram!

 2. Hej Amanda.
  Så mysig blogg du har.
  Jag är en fastare av mig själv, har aldrig varit förtjust i frukost och det är inget ovanligt att det går 12-18 timmar innan jag äter. Det mår jag bra av. Under mina graviditeter så har jag ätit som ”vanligt” att jag äter när jag känner mig hungrig blev ingen fasta de månaderna direkt då ställde kroppen om. Nu ammar jag mitt 3e barn och jag äter när jag är hungrig, många dagar går det 12-15 timmar innan jag äter första målet ibland går det bara 9-10 timmar. Det jag ville komma till haha:
  Jag tror inte att amningen påverkas av att du kör periodisk fasta så länge du dricker bra med vatten. Så jag tycker absolut du ska prova om du är nyfiken 😊
  Kram

  1. Hej Emelie!
   Tack för din kommentar 🙂 Skönt att höra att andra ammande mammor testat! Det har funkat fint för mig hittills men ska skriva en utvärdering också. Kram <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *