Känslor kring att bli mamma

Idag skrev jag måndagsartikeln forni favourites för FORNI, en artikelserie där vi samlar intressanta grejer från veckan som varit. Ett klipp som var med var från serien Pretty Big Deal med Ashley Graham, där hon i detta avsnitt intervjuar Shay Mitchell, som blev mamma i oktober.

Jag blev så tårögd i klippet för att de båda pratar så öppet och ärligt om sina upplevelser av att vara gravid.

Framförallt när de pratar om pre-partum depression. Under månaderna som gått har människor omkring mig frågat hur jag har mått i graviditeten, och jag svarar i princip alltid bra. För jag mår ju ändå bra! Jag andas, skrattar, försöker leva på som vanligt och har inte haft många besvär. Klart vissa bekymmer kommer och går – som illamående, smärta i bäckenet, halsbränna och så vidare. Men det är ju inte 100 % av varje dag.

Jag har nog tampats mer med psykiska bekymmer, och att inte känna mig som mig själv har varit tuffast av allt. Året innan jag blev gravid ändrades min vardag från ett heltidsjobb som fick mig att känna att jag var på fel väg i livet, till att plugga på (vad som kändes som) halvtid och jag började fokusera på och hitta mig själv igen.

Jag fick så bra vanor och kände mig äntligen som ”mitt sanna jag”, om man kan säga så. En helt surrealistisk känsla! Så med graviditeten började jag praktik på heltid och min arbetsmiljö har såklart gått tillbaka till ett heltidsjobb, med den stora skillnaden att jag verkligen älskar mina arbetsuppgifter och ser fram emot att gå till ”jobbet” varenda dag. Men psyket är ju ändå inte detsamma som innan, och för mig kommer det naturligt att alltid jämföra mig med den bästa versionen av mig själv. Och jag känner mig inte alls som den just nu.

Man kan säga att många känslor och tankar har blommat fram. Allt från en undran om jag kommer sakna mitt liv innan bebis, till att jag inte känner igen mig själv utseendemässigt och saknar mitt ”gamla” jag, till en känsla av panik över vad som väntar och hur jag ens ska lyckas vara en bra mamma.

Och det låter ju helt sjukt, för det finns ju par som försöker skaffa barn i flera år, och så är jag här gravid och allt, och klagar. Men jag tampas ändå med dom här känslorna ihop med total eufori, fjärilar i magen och en stor längtan. Så jag tror ändå att det är viktigt att vara ärlig och säga att en graviditet är total lycka ihop med ångest – iallafall för mig.

Så därför känns det så befriande att höra hur dem i klippet pratar om att det inte alltid är en dans på rosor och att hormonerna får en att gå lite bananas. Det känns också extremt viktigt att lyfta fram! Och den insikten hjälper ju inte alls på ett sätt, för jag kommer ju ändå gråta floder när hormonerna kickar in, utan att ha en aning om varför, och kolla på mig själv i spegeln och tänka att mina bästa dagar är över. Och samtidigt hjälper det enormt, för att jag vet att jag inte är ensam om att känna det jag känner 

  1. Hej ,bland recepten på forni har du(tror jag eller någon) lagt upp recept som ska vara vara veganska, men dom innehåller både ägg och yoghurt. Inte så veganskt tyvärr. Överlag bör man kanske vara mer noggran när man lägger upp recept,reagerat flera gånger att ni skrivit fel. Vill inte verka negativ men är verkligen en trend i samhället som är rätt kass för oss som är allergiska m.m. Man möter på mkt sånt, när folk nonchalant säger att maträtter m.m. är ok men så har dom egentligen inte koll på vad man efterfrågar. Kasst att bli begränsad. Mvh Lovisa

    1. Hej Lovisa 🙂 Tack för din kommentar och var bra att du sa till, det är nämligen chiaägg i biffarna och där hade jag skrivit fel – tack! Det är nu uppdaterat. Angående yoghurten så har jag använt turkisk havregurt från oatly som det står i receptet. Men så bra att du är uppmärksam och vi blir bara glada när vi får feedback om något blivit fel. Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *