Imorse vaknade jag av mig själv kl 7 och var PIGG! Hur härligt? Jag har sovit till 8.30 eller ännu senare nästan hela julledigheten, så att vakna ”i tid” dagen innan praktiken sätter igång igen kändes helt underbart. Jag tog tillvara på stunden 100 % – gick upp och tände ljus, gjorde en kopp ljummet citronvatten, slog på meditationsmusik och yogade. Magi. Älskar att starta dagen så.
När Adam vaknade till strax efter 8 stod jag och bakade glutenfria scones. Tänkte att det kunde vara en mysig start på veckan, vilket det också blev. Vi åt dem med sellerijuice vid sidan av för lite extra vitaminer och mineraler. Och kaffe såklart. Hade jag haft hallon hemma hade jag gjort chiasylt, det är så gott till. Men denna gång blev det med färskost och färdigköpt marmelad. Mums.
Jag har experimenterat med glutenfria scones hela hösten, de blir alltid goda men också alltid smuliga. Adam är så trött på mig, haha, han bryr sig nämligen inte alls om att det ska vara glutenfritt och är helt oförstående till varför jag fortsätter försöka. Men denna gång blev de verkligen SÅ bra! Perfekt konsistens och riktigt, riktigt goda. Vill man få de extra nyttiga kan man byta ut rismjölet mot mer bovetemjöl.
RECEPT
1 dl rismjöl
1 dl bovetemjöl
2 dl glutenfritt havremjöl (jag mixar havregrynen själv, snabbt)
1 msk psylliumhusk
2 tsk bakpulver
50 g smält smör
1 ägg
1,5 dl soygurt
0,5 tsk salt
1 msk kardemumma
GÖR SÅHÄR
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret i en kastrull och blanda ner resten av de blöta ingredienserna med de torra. Rör snabbt ihop och klicka ut sex stycken scones på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen i 10-12 minuter. Låt svalna någon minut och skär dem sedan på mitten – sedan är de färdiga att servera!
Hur många sconces får du på receptet?
Hej Ella! Det blir ca 6-7 scones av receptet. Kram!