Löjromspizza med glutenfri pizzadeg

Det är sällan jag beställer en pizza, men jag älskar hemmagjord. Jag undviker gluten i så stor mån det går ochär ständigt på jakt efter bra glutenfria alternativ, och idag fick jag till en så sjukt god glutenfri pizzadeg! Med kombinationen creme fraiche, rödlök, gräslök, parmesan och löjrom blev den rena drömmen för smaklökarna – dessutom smakar den lika bra kall, så den blir ett bra alternativ vid festligheter som nyår om man vill bjuda på plockmat.

Jag experimenterade med receptet till en artikel för FORNI och hade till och med en färdig deg som backup, om jag skulle misslyckas helt. Men som tur var slapp jag använda den och den här blev MYCKET godare. Det här är en glutenfri pizzadeg som går både snabbt och enkelt att göra – och den smakar riktigt bra. Till och med Adam (som är skeptisk mot allt glutenfritt) var nöjd.

Det var första gången jag använde en pizzasten i ugnen och jag märkte att det hjälpte väldigt mycket för att få till en bra botten. Så om du också gillar hemmagjord pizza föreslår jag att du också använder pizzasten, till exempel denna.

glutenfri pizzadeg
MUMS!

Pizzabotten:

25 g jäst
2,5 dl vatten
0,5 tsk salt
1 msk olivolja
1 msk honung
5,5 dl glutenfri mjölmix

Topping:

8 dl laktosfri crème fraiche
200 g riven parmesan
2 dl finhackad gräslök
2 dl finhackad rödlök
2 burkar löjrom
Flingsalt
Peppar

*Av det här receptet blir det två pizzor – halvera om du vill göra en.

Gör såhär:

Smula jästen i en bunke och häll på ljummet vatten, blanda om tills jästen lösts upp. Blanda ner resten av ingredienserna och blanda till en ganska kladdig deg. Sätt sen plast över bunken och låt degen jäsa i 30 minuter.

Mjöla bordet och lägg upp degen, dela den i två delar. Kavla ut varje deg till en rund pizzabotten och se till att ha rejält med mjöl under, så degen inte fastnar. Lägg ut bottnarna på varsitt bakplåtspapper

Bre ut 1-2 dl creme fraiche per botten. Strö den rivna parmesanen ovanpå. Sätt in i ugnen i 10-12 minuter på 225 grader. Det kan variera tidsmässigt från ugn till ugn, men låt kanterna och osten få lite färg. Låt pizzan svalna något, toppa sedan med creme fraiche, löjrom, gräslök, rödlök, salt och peppar. Skär upp pizzan i valfri storlek och servera den kall eller varm.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *