Örtig sallad med lax och potatis

När jag tog fram de här recepten till FORNI, så fick jag en massa örtsås över (den som var till biffarna). Så jag tänkte att jag kunde använda den till ett annat recept, sagt och gjort så slängde jag ihop en sallad med potatis och lax som blev SÅ god! Ganska somriga smaker egentligen, men perfekt även nu.

Jag älskar verkligen både lax och potatis! Två råvaror som är så himla simpla men som går att göra så himla mycket med. Och enkelt dessutom! Det krävs inte mycket för att det ska bli riktigt, riktigt gott. Detta recept är mega-enkelt, går snabbt att göra och passar dessutom för de flesta tillfällen.

Ingredienser för 4 portioner

Sallad
500 g lax
ca 12 potatisar
En liten påse bladspenat
100 g sockerärtor
2 dl sojabönor
Salt och peppar
Olivolja

Örtsås
1 dl turkisk havregurt (från oatly)
0,5 dl blandade frysta eller färska örter (jag använde persilja, gräslök och basilika)
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar
En liten näve bladspenat
1 msk vatten (beroende på hur tjock konsistens du föredrar)

Topping
Riven parmesan och flingsalt

Gör såhär

Sätt ugnen på 200 grader. Börja sedan med att koka potatisen i ca 20 minuter (eller tills den känns lagom mjuk). Lägg upp laxen i en ugnsform med olivolja i botten, med salt och peppar på toppen.

Kör alla ingredienser till örtsåsen i en mixer. Smaka av med kryddor.

När det är 5 minuter kvar på potatisen, sätt in laxen i ugnen i ca 10-12 minuter. Spola sedan potatisen kallt och låt den svalna någon minut, och skär dem i mindre kuber. Hacka bladspenat och sockerärtor och lägg upp i en bunke med potatis. Häll över örtsåsen och blanda runt.

Skär laxen i mindre bitar när den är klar och toppa salladen. Strö över flingsalt och parmesan. Klart!

lax och potatis

Du hittar fler av mina recept här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *