Antiinflammatorisk kost har pikat som ”mattrend” eller diet det senaste åren. Jag har aldrig varit mycket för dieter, men den här trenden fångade mitt intresse på en millisekund! Att äta antiinflammatorisk kost handlar inte så mycket om vad du ska utesluta ur kosten, utan snarare vad den bör innehålla.
Så, vad är inflammatorisk kost?
Att äta antiinflammatorisk kost handlar om att äta mat som gör att inflammationer inte uppstår i kroppen. Man vill boosta kroppen med sådant som skyddar den – till exempel kost rik på omega 3 och antioxidanter.
Antiinflammatorisk kost följer egentligen de kostråd vi är vana att bli rekommenderade, alltså: Grönsaker, frukt, rotfrukter, fullkorn, baljväxter, frön och nötter. Dock med vissa undantag, och en del livsmedel som är mer effektfulla än andra.
Vad innebär inflammation?
Det här med inflammation kan kännas lite luddigt, men i det stora hela betyder det att processad mat med få näringsämnen bryter ner kroppen långsamt inifrån, och då skapar inflammationer i oss.
Inflammation är egentligen nödvändigt för vårt immunsystem, men i en mindre grad. Med den livsstil vi lever idag är det inte helt ovanligt att inflammation i kroppen blir långvarig (kronisk) och det är inte alls bra. Kroniska inflammationer kan bidra till smärta och värk, hudproblem, viktökning, depression etc.
Hur ska man äta?
Grönsaker i alla olika färger
Frukt och bär
Fet fisk, till exempel lax och makrill
Alger
Kallpressade oljor som oliv-och kokosolja.
Alla typer av kryddor och örter
Gurkmeja och ingefära
Nötter och frön
Glutenfria spannmål
Baljväxter
Groddar
Rotfrukter som morötter och rödbetor
Ägg
Ekologisk kyckling och kalkon
Kaffe och té (gärna grönt eller ört-te)
Smoothies är bra exempel på hur man boostar med massa bra energi och det är så enkelt att göra dem antiinflammatoriska – och riktigt nyttiga. Testa den här, som dessutom boostar kroppen med järn.